Zes doden door aanhoudend noodweer Italië

Op zondag kwamen al vier mensen om het leven na een aardverschuiving in het zuiden van Italië.

Een omgewaaide boom is in Rome op een geparkeerde auto gevallen.
Een omgewaaide boom is in Rome op een geparkeerde auto gevallen. Foto: Angelo Carconi/EPA

Bij aanhoudend noodweer in Italië zijn maandag zeker zes doden gevallen, meldt persbureau AP. Het land wordt sinds zondag getroffen door krachtige windstoten en hevige regenbuien.

Lokale autoriteiten adviseren inwoners van diverse regio’s in het noorden van het land, waaronder Ligurië en Veneto en het eiland Sardinië, binnen te blijven en alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is. Scholen in getroffen gebieden wordt geadviseerd ook dinsdag nog gesloten te blijven, aldus het persbureau.

Twee automobilisten kwamen om toen ten zuiden van Rome een omgewaaide boom op hun auto viel. In de nabijgelegen stad Terracina vielen meerdere gewonden en een dode doordat de storm veel naaldbomen ontwortelde en wegblies. In de havenstad Napels kwam een 21-jarige man om het leven doordat een boom op hem viel. Een vrouw in Savona (Ligurië) werd dodelijk getroffen door weggeblazen puin.

Code rood

De Italiaanse veiligheidsdiensten hadden zondag en maandag voor grote delen van het land code rood afgekondigd. Het noorden van Italië wordt getroffen door een sterk lagedrukgebied dat het extreme weer veroorzaakt. Ook in delen van Oostenrijk geldt code rood en worden inwoners gewaarschuwd voor zware regenval en hevige windstoten.

In Rome zijn veel parken en toeristische trekpleisters gesloten en eveneens veel bomen omgewaaid. Ook de ruïnes van Pompeii zijn dicht, net als het San Marcoplein in Venetië. De stad staat voor driekwart onder water, schrijft het Italiaanse persbureau ANSA. Het waterniveau in de stad, dat vaker geteisterd wordt door overstromingen, is volgens ANSA sinds 2008 niet zo hoog geweest.

Op zondag kwamen vier mensen om door een aardverschuiving terwijl ze probeerden de riolering van de Zuid-Italiaanse stad Crotone te repareren.