WHO: 90 procent kinderen wereldwijd ademt schadelijke lucht in

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn kinderen kwetsbaarder dan volwassenen voor vervuilde lucht omdat ze sneller ademen.

Een kind met een smogmasker in Beijing, China.
Een kind met een smogmasker in Beijing, China. Foto EPA/How Hwee Young

Ruim 90 procent van alle kinderen onder de vijftien jaar wereldwijd ademt dagelijks lucht in die zo vervuild is dat het hun gezondheid in gevaar kan brengen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in een nieuw rapport.

De gevaren voor de kinderen van het inademen van vervuilde lucht lopen uiteen van het aantasten van de verstandelijke vermogens tot een grotere kans op astma, kanker en hart- en vaatziekten. “Luchtvervuiling belemmert de groei van de hersenen van kinderen en beïnvloedt hun gezondheid op meer manieren dan we eerder dachten”, zegt Maria Neira, WHO-directeur Volksgezondheid en Milieu.

Voor een deel van de kinderen is het inademen van de lucht zelfs dodelijk. De WHO schat dat in 2016 600.000 kinderen zijn omgekomen door infecties aan de luchtwegen die door vervuilde lucht zijn veroorzaakt. Eén op de tien kinderen onder de vijf jaar sterft volgens de WHO aan de gevolgen van luchtvervuiling. Daarmee is het wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van kinderen.

Lees ook: WHO: 7 miljoen doden door fijnstof

Kinderen kwetsbaarder

Volgens de WHO zijn kinderen kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van luchtvervuiling omdat ze sneller ademhalen dan volwassenen, en zo meer schadelijke stoffen binnenkrijgen. Veel van die vervuilende stoffen concentreren zich volgens de WHO bovendien dichtbij de grond. Omdat kinderen kleiner zijn, krijgen ze die meer binnen dan volwassenen.

Volgens het maandag uitgebrachte rapport wordt 98 procent van de kinderen onder de vijf jaar in landen met lage of middelhoge inkomens blootgesteld aan lucht die WHO als schadelijk beschouwt. In landen met hoge inkomens ligt dat percentage op 52.

De WHO presenteert het rapport dinsdag in Genève als de eerste Wereldconferentie over Luchtvervuiling en Gezondheid van start gaat. De organisatie roept de deelnemende landen op nieuwe afspraken te maken over de wereldwijde aanpak van luchtvervuiling.