Vrouw blaast zichzelf op in Tunis, acht politieagenten gewond

Volgens de Tunesische regering gaat het om een terroristische aanslag. Die komen die laatste jaren weinig voor in Tunesië.

De Tunesische politie heeft de weg afgezet in de buurt van de plek waar de zelfmoordaanslag maandag plaatsvond.
De Tunesische politie heeft de weg afgezet in de buurt van de plek waar de zelfmoordaanslag maandag plaatsvond. Foto Tarek Amara/Reuters

In het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis heeft maandagmiddag een vrouw zichzelf opgeblazen. Bij de zelfmoordaanslag raakten volgens persbureau Reuters negen mensen gewond, onder wie acht politieagenten.

De explosie vond plaats bij een wegafzetting in de buurt van het historische theatergebouw Théâtre municipal de Tunis, een plek waar veel toeristen op afkomen. De dertigjarige vrouw was zover bekend het enige dodelijke slachtoffer van de terroristische aanval. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat ze niet als militant bekend stond bij de autoriteiten. Lokale media schrijven dat de vrouw uit het kustgouvernement Mahdia kwam, ruim tweehonderd kilometer bij Tunis vandaan, en een universitaire graad had in Engels.

Volgens een Reuters-verslaggever is het gebied rond het theater afgezet en staat het er vol met ambulances en politieauto’s. In de eerste paniek na de aanslag, die rond twee uur ‘s middags gebeurde, sloten veel winkeliers in de omgeving hun zaak.

Lees ook: Door aanslagen neemt toerisme Tunesië met bijna eenderde af (2016)

Relatief rustig

Aanslagen als die van maandag komen de laatste jaren weinig voor in Tunesië. Sinds 2015, toen 21 mensen omkwamen bij een gijzelingsactie in het nationale museum en 38 doden vielen bij een aanval op een strandresort, is het relatief rustig in het land. Al geldt vanaf dat jaar nog altijd officieel een noodtoestand.

Tunesië is een van de weinige Arabische naties met een democratisch gekozen regering. Ook is het het enige land dat de Arabische Lente in 2011 doorkwam zonder te vervallen in grootschalige onrust of een burgeroorlog, zoals in buurland Libië bijvoorbeeld wel gebeurde.