VK gaat techbedrijven extra belasten

Vanaf 2020 moeten grote techbedrijven extra belasting betalen over de omzet die ze in het VK generen. Nu betalen ze alleen nog maar belasting in het land waar ze gevestigd zijn.

Het logo van Google.
Het logo van Google. Foto Aly Song/Reuters

Het Verenigd Koninkrijk komt met een nieuwe belasting op het geld dat techgiganten verdienen aan Britse gebruikers van hun diensten. Vanaf april 2020 moeten bedrijven als Google, Facebook en Amazon 2 procent belasting betalen op omzet die ze genereren in het VK.

De maatregel, die minister van Financiën Philip Hammond maandag aankondigde bij de jaarlijkse presentatie van de begroting van zijn ministerie, moet de Britse schatkist elk jaar meer dan 400 miljoen pond (450 miljoen euro) opleveren. Om de start-upcultuur in het land niet te beschadigen zijn kleine bedrijven uitgezonderd van de nieuwe taks. De maatregel geldt alleen voor internetbedrijven die een wereldwijde omzet van meer dan 500 miljoen pond hebben.

Veranderende verdienmodellen

Minister Hammond zegt dat hij deze stap neemt omdat onderhandelingen met andere landen over internationaal op elkaar afgestemde belastingafspraken voor techbedrijven hem te langzaam gaan. “Het is niet vol te houden, noch eerlijk, dat digitale bedrijven een groot deel van hun omzet in het VK kunnen genereren zonder dat ze daar belasting over hoeven te betalen”, zei Hammond volgens persbureau AP.

Bedrijven betalen gewoonlijk omzetbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat bijvoorbeeld in Dublin. Dat betekent dat het omzetbelasting betaalt volgens de regels in dat land. Maar Facebook draait ook een substantiële omzet in het VK, waar het vervolgens geen belasting over hoeft af te dragen aan de Britten. Daar wil minister Hammond wat aan doen. Veel huidige belastingwetten houden weinig rekening met het feit dat het verdienmodel van techbedrijven over fysieke grenzen heenloopt.

De vraag is in hoeverre de Britse regering in staat zal zijn om te beoordelen hoeveel techbedrijven in het VK verdienen. Volgens Reuters moeten de bedrijven dat zelf aangeven.