Trumpblog

Pompeo volgende week rond de tafel met rechterhand Kim Jong-un

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Pompeo volgende week rond de tafel met rechterhand Kim Jong-un

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zit komende week rond de tafel met de Noord-Koreaanse generaal Kim Yong-chol. Dat zei Pompeo zondag in een interview met Fox News. Kim, hoofd van de Noord-Koreaanse inlichtingendienst, is de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider en een ervaren onderhandelaar. Wanneer het gesprek plaatsvindt en wat er precies op de agenda staat, werd niet door Pompeo gezegd. Mogelijk gaat het over een nieuwe top tussen Trump en Kim Jong-un. De twee afgevaardigden treffen elkaar in New York.

In hetzelfde interview zei de minister zondag dat er "geen reden is tot zorgen" na waarschuwingen van Pyongyang zaterdag. Noord-Korea dreigde toen met de hervatting van het kernprogramma als de economische sancties tegen het land niet worden opgeheven. De sancties belemmeren de ontwikkeling van het land en de samenwerking met Zuid-Korea, vindt Pyongyang.

"Ik ben niet bezorgd, we hebben dit eerder gezien in de onderhandelingen. We zijn gefocust en we weten met wie we onderhandelen. We weten wat hun positie is en van onze kant heeft president Trump heel duidelijk gemaakt waar wij staan".

De VS blijven volhouden dat Noord-Korea aan zijn verplichtingen moet voldoen voordat de sancties worden opgeheven. Het land is sinds vorig jaar gestopt met het testen van raketten en kernwapens, maar voor zover bekend zijn er nog geen atoombommen ontmanteld. Pompeo blijft vooralsnog volhouden dat de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland goed verloopt.

Trump: militairen hoeven niet te schieten op migranten

President Donald Trump heeft vrijdag benadrukt dat Amerikaanse troepen die naar de Amerikaanse grens met Mexico zijn gestuurd niet hoeven te schieten op migranten die stenen naar hen gooien. Wel wil hij dat steengooiers worden gearresteerd.

Kort voor de tussentijdse verkiezingen aanstaande dinsdag, heeft de Amerikaanse president verder de nadruk gelegd op het thema migratie. Inmiddels heeft hij ruim vijfduizend extra militairen naar de zuidgrens gestuurd vanwege de zogeheten 'karavaan' die door Mexico trekt. Die komt naar verwachting pas over enkele weken aan bij de grens.

Volg de migrantenkaravaan in Mexico

“De militairen hoeven niet te schieten", zei Trump tegen verslaggevers volgens persbureau Reuters. "Ik wil alleen niet dat die mensen met stenen gooien, als ze dat wel doen dan worden ze voor een lange tijd gearresteerd.”

Trump liet donderdag in een toespraak nog doorschemeren dat hij geweld van de migranten uit de karavaan niet accepteert. Toen de karavaan Mexico binnenkwam, gooide een aantal migranten met stenen naar de politie. “Als ze dat hier doen, beschouwen we die stenen als geweren”, zei Trump. Een dag later komt hij dus terug op zijn uitspraak.

Volgens Mexicaanse autoriteiten lopen er ongeveer drieduizend mensen in de karavaan, die van Honduras naar de Verenigde Staten trekt. De mensen lopen al sinds half oktober naar het noorden.

Trump: alleen asiel voor migranten die via officiële grensovergang inreizen

President Trump wil dat voortaan uitsluitend immigranten die via een officiële grensovergang de VS zijn binnengekomen, nog een asielaanvraag kunnen indienen. Volgende week voert hij die regel per decreet in, kondigde Trump donderdag aan op een persconferentie in het Witte Huis.

Op dit moment mogen ook immigranten die de Amerikaanse grens illegaal zijn overgestoken asiel aanvragen. Daar heeft Trump genoeg van: tijdens zijn speech zei hij dat deze mensen "de spot drijven" met het Amerikaanse asielsysteem.

"Degenen die ervoor kiezen om onze wetten te breken en illegaal grens over te steken, zullen niet langer zonder geldige reden aanspraak kunnen maken op een automatisch verblijf in ons land", aldus de president. Volgens Trump is zijn decreet "volledig legaal".

Immigratie hoofdthema bij verkiezingen

Trump en zijn Republikeinse Partij hebben in aanloop naar de midterms van immigratie een hoofdthema gemaakt. Heikel punt is vooral een karavaan onderweg naar de VS, met daarin enkele duizenden migranten uit Midden-Amerika. "Deze verkiezingen gaan over de karavaan", zei Trump, die eerder deze week duizenden militairen naar de grens met Mexico stuurde om de karavaan tegen te houden, mocht die daar arriveren. Volgens de president zit de migrantenstoet vol terroristen en bendeleden.

Lees hier meer over de karavaan: De Hondurezen staan aan de poort

In zijn toespraak donderdag liet Trump doorschemeren dat hij het niet zal accepteren als migranten uit de karavaan geweld gebruiken aan de grens met de VS. Toen ze Mexico binnengingen, gooiden migranten met stenen naar de politie. "Als ze dat hier doen, beschouwen we die stenen als geweerschoten", zei Trump.

Verder zei Trump dat hij maatregelen gaat invoeren om kinderen van illegale migranten voortaan bij hun ouders te houden. De gezinnen moeten worden ondergebracht in tenten. Eerder dit jaar kreeg Trump veel kritiek - zelfs van zijn echtgenote Melania - toen bleek dat honderden migrantenkinderen van hun ouders gescheiden waren.

Kijk hier Trumps speech terug:

Nieuwe Amerikaanse sancties voor Venezuela, Nicaragua en Cuba

De Verenigde Staten hebben donderdag Venezuela en Cuba verdere sancties opgelegd en beloofd dat er nog meer volgen voor Nicaragua. Het Witte Huis wil een voorbeeld stellen aan deze "trojka van tirannie", zegt Trumps adviseur John Bolton volgens persbureau AP.

Het is van nu af aan Amerikaanse handelaren verboden om goud uit Venezuela te halen. Volgens de VS heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro minstens 21 ton aan goud illegaal naar Turkije geëxporteerd. Daarmee zou hij zijn instortende economie willen redden.

Cuba is een bondgenoot van Venezuela en daarom volgens Washington medeverantwoordelijk voor de "voortdurende onderdrukking" van dat land. Waar oud-president Obama nog de banden met de Caraïbische eilandstaat wilde aanhalen, leggen de VS nu verderaniel Ortega sancties op voor ongeveer een twintigtal organisaties en bedrijven in handen van het Cubaanse leger of veiligheidsdiensten. Amerikaanse burgers mogen daar geen zaken meer mee doen.

'Bolsonaro gelijkgestemd'

Bolton veroordeelde president Daniel Ortega van Nicaragua, waar "vrije eerlijke verkiezingen" gehouden zouden moeten worden. Bij protesten tegen Ortega zijn sinds april meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen. Het is nog niet duidelijk wat voor sancties Nicaragua opgelegd krijgt. De drie landen zouden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de "destructieve krachten van onderdrukking, socialisme en totalitarisme".

Lees ook: Tussen Trump en Bolsonaro ontluikt nu al een rechts-populistische bromance

Opmerkelijk was overigens dat Bolton na dit lijstje zijn steun uitsprak voor de extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro. Die zou "een gelijkgestemde leider" zijn, toegewijd tot "de vrije markt en een open, transparante regering die zich ter verantwoording laat roepen". Bolsonaro heeft herhaaldelijk de vroegere dictatuur van Brazilië verheerlijkt.

Campagnevideo Trump: Democraten lieten moordende migrant binnen

"Illegale immigrant, Luis Bracamontes, vermoordde onze mensen!" In beeld is een Mexicaanse man te zien die de doodstraf kreeg voor het doden van twee agenten en die met accent zegt dat hij meer functionarissen wil omleggen. "Democraten hebben hem ons land binnengelaten, Democraten lieten hem blijven", gaat de video verder.

Dat Trump controversiële filmpjes en tweets niet schroomt, is bekend. Kort voor de tussentijdse verkiezingen aanstaande dinsdag, lijkt de president echter een schepje boven zijn oorspronkelijke campagneboodschap te hebben gedaan tegen "drugs, misdaad en verkrachters" uit Mexico.

Sinds een dag staat bovenaan Trumps Twitter een campagneadvertentie met een montage die angst voor migratie aanwakkert. De betreffende Mexicaanse moordenaar, migranten die een hek bestormen. "Wie zouden de Democraten verder nog binnen laten?", wordt de kijker gevraagd.

It is outrageous what the Democrats are doing to our Country. Vote Republican now! https://t.co/0pWiwCHGbh pic.twitter.com/2crea9HF7G

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 31, 2018

Overeenkomsten Willie Horton-advertentie

De afgelopen weken heeft Trump zich voor de midterms politiek verder gestort op het migratievraagstuk. Hij waarschuwt dagelijks voor de migrantenkaravaan die momenteel door Mexico naar de VS trekt. Ook die groep zou vol zitten met criminelen. "Het is schandalig wat de Democraten met ons land doen. Stem Republikeins!" schrijft Trump boven zijn laatste video.

Niet alleen Democraten maar ook Republikeinen hebben zich inmiddels uitgesproken tegen Trumps campagnevideo. "De politiek van angst, haat, en verdeeldheid zou geen plek moeten hebben in ons land of de Republikeinse Partij, laat staan in het presidentschap", reageert de Republikeinse gouverneur van Ohio John Kasich.

Democraat en oud-minister onder president Bill Clinton noemt de video "angstzaaierij" en ziet overeenkomsten met een campagnevideo van toenmalig kandidaat George H.W. Bush tijdens de presidentsverkiezingen in 1988. De zogenoemde Willie Horton-advertentie liet een foto zien van een zwarte man veroordeeld voor moord.

Twitter avatar RBReich Robert Reich This may be the most desperate and vile ad since Willie Horton. Trump and Republicans don't want to talk about the fact that they plan to repeal the ACA, gut Social Security, Medicare, & Medicaid, and cut taxes even further for their donors, so they've resorted to fearmongering. https://t.co/xaXNThEOfb

De Democratische tegenstrever van Bush, Michael Dukakis, werd in de video medeverantwoordelijk gehouden voor misdaden die Horton pleegde tijdens zijn verlof. De montage werd door velen gezien als racistisch en uiteindelijk ook door het campagneteam van Bush veroordeeld.

Mueller vraagt FBI onderzoek te doen naar vermeend complot om hem te beschuldigingen van seksueel wangedrag

Speciaal aanklager Robert Mueller. Foto Saul Loeb/AFP

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft de FBI verzocht onderzoek te doen naar een vermeend complot om hem valselijk te beschuldigen van seksueel wangedrag. Dinsdag verschenen berichten in Amerikaanse media dat zeker twee vrouwen door een onderzoeksbureau geld is geboden om met verklaringen te komen over grensoverschrijdend gedrag door Mueller.

Mueller leidt het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Hij is vaak het doelwit van tirades van de Amerikaanse president, die zijn onderzoek een "heksenjacht" noemt.

Een van de vrouwen die benaderd is voor getuigenissen van seksueel wangedrag door Mueller is Jennifer Taub, een docent aan de Vermont Law School. Zij ontving vorige week wat ze tegenover persbureau Reuters een "griezelige" e-mail van iemand die zich voordeed als een medewerker van een onderzoeksbureau genaamd Surefire Intelligence. Deze persoon bood haar geld als ze zou vertellen over het contact dat ze in het verleden met Mueller heeft gehad. Tegen Reuters zegt ze dat ze de aanklager nooit ontmoet heeft. De e-mail stuurde ze door naar Muellers onderzoeksteam. Dat heeft de zaak vervolgens meteen bij de FBI gemeld.

Omstreden lobbyist

Een omstreden Republikeinse activist en lobbyist in Washington - Jack Burkman, die via sociale media regelmatige diverse samenzweringstheorieën verspreidt - is bij de beschuldigingen aan Muellers adres betrokken. Donderdag houdt hij een persconferentie in de Amerikaanse hoofdstad. Hij zegt dan een van Muellers slachtoffers bekend te gaan maken, een vrouw die in 2010 door hem seksueel misbruikt zou zijn.

The Atlantic meldt dat Surefire Intelligence drie weken geleden in Delaware is opgericht. In de registratiegegevens van de website van het onderzoeksbureau vond het Amerikaanse medium het e-mailadres van Jacob Wohl, een Trump-aanhanger die, net als Burkman, op Twitter regelmatig samenzweringstheorieën verspreidt. Hij ontkent iets met het Surefire Intelligence te maken te hebben, maar NBC vond dat zijn moeders telefoonnummer op naam van de site geregistreerd staat.

In een gesprek met The Daily Beast zegt Wohl dat de Republikeinse advocaat Burkman Surefire heeft ingehuurd. Daar wil Burkman tegenover Reuters weer niks over zeggen. Wel ontkent hij met klem dat hij de mogelijke slachtoffers van seksueel misbruik door Mueller geld heeft betaald, dan wel heeft aangeboden.

Some sad news. On Thursday, November 1, at the Rosslyn
Holiday Inn at noon, we will reveal the first of Special Counsel Robert
Mueller's sex assault victims. I applaud the courage and dignity and
grace and strength of my client. pic.twitter.com/wZVQeHD45r

— Jack Burkman (@Jack_Burkman) October 30, 2018

Protesten bij bezoek Trump aan Pittsburgh

President Donald Trump en First Lady Melania Trump hebben dinsdag een bezoek gebracht aan de synagoge in Pittsburgh waar zaterdag elf mensen zijn doodgeschoten. Ze eerden de slachtoffers van de aanval en betuigden hun medeleven aan nabestaanden van de schietpartij. Vlakbij scandeerden demonstranten leuzen tegen het bezoek van de president, die zij verantwoordelijk houden voor het verspreiden van haat.

De Trumps brachten een kort bezoek aan de Tree of Life synagoge, waar de dodelijkste aanval op de Joodse gemeenschap uit de Amerikaanse geschiedenis plaatsvond. Ze werden ontvangen door rabbi Jeffrey Myers en staken kaarsen aan voor de slachtoffers. Buiten plaatste Trump een kleine steen bij een gedenkteken voor elk van de doden, een Joods gebruik. Melania Trump legde bij elk gedenkteken een bloem.

President Donald Trump en First Lady Melania Trump dinsdag bij gedenktekens voor de elf dodelijke slachtoffers van de aanval op de Tree of Life synagoge in Pittsburgh, afgelopen zaterdag. Ze worden begeleid door rabbi Jeffrey Myers. Foto Kevin Lamarque / Reuters

Enkele duizenden demonstranten, onder wie leden van de Joodse gemeenschap van Pittsburgh, hielden vlakbij een betoging, meldt persbureau Reuters. Ze droegen borden met teksten als "wij bouwen bruggen, geen muren" en scandeerden leuzen als "president van haat, ga weg uit onze staat".

De burgemeester van Pittsburgh, Bill Peduto, had bezwaar gemaakt tegen het presidentiële bezoek op de dag van de eerste begrafenissen van de slachtoffers. Dinsdag werden de broers Cecil en David Rosenthal (59 en 54) begraven, net als Jerry Rabinowitz, een 66-jarige arts, en Daniel Stein, een 71-jarige pensionaris.

Trump zette het bezoek, dat hij dit weekeinde had aangekondigd, toch door. In de rest van de week staat zijn agenda vol met campagnebijeenkomsten voor de tussentijdse verkiezingen van komende dinsdag.

Na ongeveer een half uur vertrok het presidentiële paar bij de synagoge. Trump en zijn vrouw werden vergezeld door Trumps dochter Ivanka en haar echtgenoot, Jared Kushner, beiden met een Joodse achtergrond. Ook minister van Financiën Steven Mnuchin, eveneens Joods, was aanwezig.

Foto Jared Wickerham / EPA

Trump wil einde maken aan automatisch staatsburgerschap bij geboorte

De Amerikaanse president Donald Trump wil een einde maken aan de praktijk van het Birthright Citizenship. Dat houdt in dat kinderen die op Amerikaans grondgebied geboren worden automatisch staatsburger zijn, ongeacht of hun ouders een verblijfsvergunning of een Amerikaans paspoort hebben. Dat zegt Trump in een korte video van het programma Axios op HBO, dat aanstaande zondag voor het eerst te zien is in de Verenigde Staten.

Om dat voor elkaar te krijgen zou de president het veertiende amendement van de Amerikaanse Grondwet moeten aanpassen. Dat regelt dat iedereen die wordt geboren in de Verenigde Staten automatisch staatsburger is. De grote vraag is of Trump aan het 152 jaar oude amendement kan tornen. Om de Amerikaanse Grondwet te wijzigen is een tweederde meerderheid in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden nodig. Daarna moet driekwart van de Amerikaanse staten (38) instemmen met de wijziging.

In de korte video stelt Trump dat een presidentieel decreet met zijn handtekening voldoende is. "Als het Congres meewerkt kan het sowieso, maar nu wordt mij verteld dat ik gewoon een decreet kan ondertekenen en dat dat genoeg is." Die wetswijziging is al in gang gezet, voegt de president eraan toe. Wie hem vertelt dat hij met executive orders het amendement kan wijzigen, zegt Trump in dit fragment niet.

Tekst loopt door onder de video.

Voormalig ambtenaar onder Trump op het gebied van nationale veiligheid Michael Anton pleitte er in een opiniestuk in The Washington Post al voor staatsburgerschap niet langer een geboorterecht te laten zijn: "Die magneet trekt niet alleen een miljoen van 's werelds armste mensen aan, maar ook steeds meer welgestelde immigranten", schreef Anton. Grondwetsgeleerde John Eastman van de Chapman University in Californië beargumenteert tegenover Axios dat de grondwet de laatste veertig jaar te breed geïnterpreteerd is.

Trump beweert verder dat de Verenigde Staten het enige land ter wereld zijn waar iemand "binnen kan komen en een baby krijgen, waarna die feitelijk 85 jaar staatsburger is. Het is belachelijk en moet stoppen." Die claim van de president klopt niet. Onder meer in buurlanden Canada en Mexico en in Pakistan, Tanzania en Brazilië gelden dezelfde regels.

Foto Getty/iStock

Trump stuurt nog eens 5.200 militairen naar grens met Mexico

President Donald Trump stuurt nog eens 5.200 militairen naar het zuiden van de Verenigde Staten om de grens met Mexico te bewaken tegen illegale immigranten. De nieuwe troepen moeten er voor het einde van de week gestationeerd zijn, melden Amerikaanse media.

Vorige week kondigde Trump al aan 800 militairen naar het grensgebied te sturen. De directe aanleiding voor het versterken van de troepenmacht is de veelbesproken migrantenkaravaan uit Midden-Amerika die momenteel Mexico door trekt op weg naar de VS. Met Trumps nieuwste beslissing is het aantal militairen dat in het grensgebied gestationeerd is veel groter dan het aantal migranten dat in die stoet meeloopt, volgens The New York Times 3.500.

Volgens Trump zitten er veel gangleden en "erg slechte mensen" tussen de migranten in de karavaan, zo schreef hij maandag op Twitter. "Dit is invasie van ons land en ons leger wacht op je!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Many Gang Members and some very bad people are mixed into the Caravan heading to our Southern Border. Please go back, you will not be admitted into the United States unless you go through the legal process. This is an invasion of our Country and our Military is waiting for you!

Tijdens het campagnevoeren voor de tussentijdse verkiezingen op 6 november deed Trump al meerdere controversiële uitspraken over de karavaan in Mexico. Er zouden onder meer "mensen uit het Midden-Oosten" en leden van de Hondurese bende MS-13 meelopen. Die beweringen worden bestreden.

Amerikaanse oproeppolitie aan de grens met Mexico. Foto Herika Martinez/AFP

Volgens critici heeft het besluit meer te maken met de naderende Congresverkiezingen, volgende week dinsdag, dan met de karavaan. Want die is nog enkele maanden bij de Amerikaans-Mexicaanse grens vandaan, legde presentator Shep Smith uit, nota bene bij Fox News:

Twitter avatar passantino Jon Passantino Shep Smith on the migrant caravan: "There is no invasion. No one is coming to get you. There is nothing at all to worry about." https://t.co/4dLmPuZem0

Welkom in een nieuw Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Welkom terug. Hier volg je de belangrijkste ontwikkelingen rond Donald Trumps presidentschap.

Lees hier het blog van week 43 terug.