Spanje

Positie van Real-trainer Lopetegui lijkt onhoudbaar na demasqué in El Clásico

De dagen van Julen Lopetegui als trainer van Real Madrid lijken geteld. De 52-jarige Spanjaard, bezig aan zijn eerste seizoen bij de ‘Koninklijke’, had dringend een goed resultaat nodig in ‘El Clásico’ tegen FC Barcelona. Maar Real verloor zondag in Camp Nou met 5-1, de derde competitienederlaag op rij en al de vierde na tien speelronden. De winnaar van de laatste drie edities van de Champions League zakte naar de negende plaats in de Primera División, op zeven punten van koploper Barça.

Het was de eerste klassieker tussen Barcelona en Real Madrid sinds december 2007 zonder de sterspelers Lionel Messi en/of Cristiano Ronaldo. Destijds was Messi (net als nu) geblesseerd en speelde de Portugees (afgelopen zomer vertrokken naar Juventus) nog voor Manchester United. Bij afwezigheid van Messi eiste ploeggenoot Luis Suárez met een hattrick de hoofdrol op.

Barcelona leidde bij de rust al met 2-0. Philippe Coutinho rondde in de elfde minuut een soepele aanval af: 1-0. Na een half uur liet Suárez zich slim vloeren door Raphaël Varane. Hij benutte zelf de strafschop, die na interventie van de video-arbiter werd toegekend.

Kort na de rust kende Real Madrid een opleving. Met een goal in de vijftigste minuut bracht Marcelo de spanning in de topper terug. Maar Suárez besliste de wedstrijd met twee fraaie goals, waarna invaller Arturo Vidal in de slotfase de eindstand op 5-1 bepaalde.

De positie van Lopetegui, die vlak voor het WK in Rusland ontslagen werd als bondscoach van Spanje, lijkt onhoudbaar na het demasqué in Camp Nou. Volgens Marca is het ontslag van Lopetegui slechts een kwestie van tijd. Als mogelijke opvolger noemt de Spaanse sportkrant de Italiaan Antonio Conte, oud-trainer van onder meer Chelsea, Juventus en de nationale ploeg van Italië. In dagblad El Pais erkende Lopetegui dat hij zijn toekomst bij Real niet langer in eigen hand heeft. „Ik ben niet dom. In het voetbal ligt de verantwoordelijkheid voor wat in een team gebeurt uiteindelijk bij de trainer.” (NRC)