Passagiersvliegtuig met 189 inzittenden neergestort in zee bij Jakarta

Het toestel van Lion Air was onderweg van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka. Waarschijnlijk heeft niemand de ramp overleefd.

Beeld dat is verspreid door de Indonesische reddingsdienst Basarnas
Beeld dat is verspreid door de Indonesische reddingsdienst Basarnas Foto Basarnas/EPA

In Indonesië is een passagiersvliegtuig van Lion Air met 189 inzittenden neergestort in zee. De Indonesische autoriteiten houden er rekening mee dat niemand de crash heeft overleefd. Het gaat om een Boeing 737 MAX 8, meldt Reuters.

Beeld Roos Liefting/NRC

Het toestel was volgens de Indonesische reddingsdienst voor een korte vlucht op weg van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka, vlak bij Sumatra, het grootste eiland van Indonesië. De verkeerstoren in Jakarta kreeg volgens Novie Riyanto van de Indonesische luchtverkeersleiding al na twee minuten het verzoek van de piloot om terug te mogen keren naar luchthaven Soekarno-Hatta.

Daarna ging het radiocontact verloren en stortte het vliegtuig, met 181 passagiers, zes bemanningsleden en twee piloten, dertien minuten na het opstijgen neer. Van eventuele overlevenden is nog geen spoor, zei Muhammad Syaugi van de Indonesische reddingsdienst op een persconferentie. Rond het middaguur (in Nederland) liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aan NRC weten geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders aan boord van het vliegtuig zaten. Over de identiteit van de slachtoffers is verder ook nog niet veel bekend. Eén van de piloten had de Indiase nationaliteit, liet de ambassade van dat land in Jakarta volgens persbureau AP weten.

Vesten en telefoons

Lion Air tast naar eigen zeggen nog in het duister over hoe het toestel neer heeft kunnen storten. Het was gloednieuw en pas sinds augustus in gebruik. Op de vorige vlucht die het uitvoerde (van Bali naar Jakarta) hadden zich technische problemen voorgedaan, maar die waren volgens een woordvoerder hersteld toen het vliegtuig maandag koers zette naar Pangkal Pinang.

Volgens weervrouw Haley Brink van CNN is het onwaarschijnlijk dat het weer een rol heeft gespeeld bij het neerstorten van het toestel, omdat er geen storm of ander noodweer was op de plek waar het vliegtuig van de radar verdween.

De Indonesische reddingsdienst meldt dat de wrakstukken van het vliegtuig zijn gelokaliseerd op zo’n zeventig kilometer afstand van het vliegveld van Jakarta. Het wrak ligt waarschijnlijk op een diepte van zo’n 35 meter. Iets na 06.30 uur ‘s ochtends (Nederlandse tijd) was een reddingsteam ter plaatse en zijn mobiele telefoons en reddingsvesten gevonden. Drie uur later volgden de eerste menselijke resten.

737 Max 8

Lion Air is de grootste private luchtvaartmaatschappij van Indonesië en is onlangs van een zwarte lijst van de Europese Commissie gehaald. De Boeing 737 MAX 8 doet sinds vorig jaar dienst in de passagiersluchtvaart en er is nog niet eerder een ongeluk mee gebeurd. Lion Air heeft elf vliegtuigen van het type in zijn vloot. De maatschappij ziet vooralsnog geen reden de andere toestellen aan de grond te houden.

De crash is de grootste in Indonesië sinds het AirAsia-toestel dat in 2014 neerstortte op een vlucht van het eiland Surabaya naar Singapore. Daarbij kwamen alle 162 passagiers om het leven.