Lega in Italië blokkeert verkoop van kerk aan moslims

Een moslimorganisatie uit Bergamo deed het hoogste bod op een kerk die te koop stond. Alles leek in orde, tot de Lega ingreep.

Straatbeeld van Bergamo. Een moslimorganisatie uit Bergamo deed het hoogste bod op een kerk die te koop stond. Lega greep in.
Straatbeeld van Bergamo. Een moslimorganisatie uit Bergamo deed het hoogste bod op een kerk die te koop stond. Lega greep in. Foto iStock

Twee dagen lang was er gegniffel. Een organisatie die is verbonden aan de radicaal-rechtse Lega in Italië, die het moslims zo moeilijk mogelijk maakt om ergens een moskee te bouwen, verkoopt een kerk bij opbod, en wie biedt het meest: een moslimorganisatie uit Bergamo. Het gaat om de kapel van het voormalige Riuniti-ziekenhuis, de afgelopen drie jaar in gebruik door Roemeens orthodoxen.

Een groep lokale moslims in het Noord-Italiaanse Bergamo, die zich niet herkent in de enige moskee in de stad en een eigen gebedsruimte zoekt, bood vrijdag 450.000 euro. Dat is acht procent boven de basisprijs en meer dan de twee andere gegadigden. Alles leek in orde. Totdat het Legabestuur van de regio Lombardije afgelopen weekeinde ingreep. Op basis van een wet over cultuurbehoud uit 2004 is de verkoop teruggedraaid, wat betekent dat de regio de kerk nu moet kopen.

Campagne tegen migratie

Lega-leider Salvini voert al jaren campagne tegen migratie en heeft gewaarschuwd voor groeiende invloed van moslims op de Italiaanse cultuur. „Eeuwen van geschiedenis dreigen te verdwijnen als de islamisering, die tot nu toe is onderschat, de overhand krijgt”, zei hij eerder dit jaar. De regio Lombardije, bestuurd door de Lega, heeft een wet aangenomen die de bouw van moskeeën aan banden legt, maar die is door een bestuursrechter ongeldig verklaard.

Lees ook: Salvini heeft met zijn Lega nu de beste kaarten in handen