Kemkers ‘redder’ van spartelende Wüst

Schaatsen Ireen Wüst heeft een nieuwe ploeg: TalentNED. Gerard Kemkers speelt een belangrijke rol, maar niet langer als coach.

Gerard Kemkers (links) en Ireen Wüst bij de Winterspelen in Sotsji (2014).
Gerard Kemkers (links) en Ireen Wüst bij de Winterspelen in Sotsji (2014). Foto JERRY LAMPEN/ANP

Geen sponsor meer, zelf trainingsschema’s schrijven. Genoemd als een van de gebruikers van het onder Nederlandse schaatsers populaire en niet verboden schildklierhormoon Thyrax om snel af te vallen. Hoe moest het verder met Ireen Wüst, 32 jaar en de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit? Met een rijtje getallen gaf ze deze maand antwoord: 39,15 (500 meter), 1.15,89 (1.000) en vooral 1.54,80 (1.500). Nooit was ze in het voorseizoen sneller.

„Ik ben sterker in het krachthonk en beter op de fiets”, sprak ze maandag in museum Belvédère in Heerenveen. Als stralend middelpunt bij de presentatie van een nieuwe schaatsploeg: TalentNED. Met haar ‘schaatsvader’ Gerard Kemkers in een cruciale rol.

De sponsor

Eind juli werd al bekend dat ‘team-Wüst’ met investeringsmaatschappij Infestos een nieuwe sponsor had gevonden. Het bedrijf uit Enschede blijft zelf op de achtergrond maar financiert de stichting TalentNED, die zich toelegt op talentontwikkeling in de topsport. De schaatsploeg van Wüst is onderdeel van de stichting, en fungeert als uithangbord om reclame te maken voor het project. Kemkers, die na zijn vertrek als schaatscoach in 2014 ‘manager topsport en talentontwikkeling’ was bij FC Groningen, wordt directeur van TalentNED. De link met Wüst, met wie hij als coach van TVM grote successen behaalde? „Ik kon het niet aanzien dat Ireen weer in het zwembad terecht zou komen en moest spartelen”, zegt Kemkers. Maar op het ijs zal hij zich niet laten zien. „Ik ben met talentprogramma’s bezig, Peter Kolder is de hoofdcoach.”

De ploeg

Nadat Justlease eind vorig seizoen met veel rumoer was gestopt als sponsor van haar ploeg begon Wüst de zomer samen met de eveneens sponsorloze Lotte van Beek. Via het vangnet van schaatsbond KNSB voor sponsorloze schaatsers, de topsport trainingsgroep, meldde ook olympisch kampioen Esmee Visser (vijf kilometer) zich als trainingspartner. Op het zomerijs van Inzell afficheerden ze zich als ‘de drie musketiers’ op sociale media.

„Ik kan zoveel van Ireen leren”, zegt de 22-jarige Visser, die de laatste weken al verbluffend snel was op drie (4.00,97) en vijf kilometer (6.51,02).

De ploeg bestaat verder uit vier mannen: Jos de Vos, Louis Hollaar, Marwin Talsma en Marcel Bosker. Bosker, de 21-jarige nationaal kampioen allround, mikt dit seizoen op het EK en WK. „Ik wil laten zien dat ik top van Nederland en top van de wereld ben.”

De coach

Met Peter Kolder krijgt Wüst de coach terug die haar vijftien jaar geleden bij Jong Oranje haalde, samen met onder anderen Sven Kramer. „Ik zie haar zo nog voor me in haar roze-paarse pak”, vertelde hij bij de ploegpresentatie.

Kolder keerde na twee seizoenen als bondscoach van China deze zomer terug naar de topsporttrainingsgroep van de KNSB. „Ireen en Lotte vroegen of ik hun niet kon helpen.” Hij is niet bang dat het Wüst op haar 32ste zal ontbreken aan drive. „Die gaat bij zulke sporters nooit meer weg.”

De kopvrouw

Als er voor Wüst één zomer was geweest om te stoppen, dan deze. „Mooie carrière gehad, alles bereikt.” Maar ondanks alle tegenslag koos ze anders. „Ik heb juist ontdekt hoeveel ik er nog van geniet. Het afzien, de fietsritjes.” Over de schildklierhormonen, die ze gebruikt sinds 2014 vanwege medische noodzaak, wil ze niet praten.

„Ik heb daar alles al over gezegd.” Eerder noemde Wüst het een „nachtmerrie” dat ze in verband werd gebracht met dubieuze praktijken. Met haar nieuwe team, waar ze voor twee jaar heeft getekend, kijkt ze naar nieuwe doelen: wereldrecords, op 1.500 meter of drie kilometer. En de Spelen over vier jaar? „Ik sluit niets meer uit.”

Bekijk deze ‘In beeld’ van Ireen Wüst, de meest succesvolle olympische sporter van Nederland