Reportage

‘Je moet ergens duidelijk maken dat dit absurd beleid is’

Faillissement Bij het hoofdkantoor van Achmea demonstreerden maandag personeel en patiënten van het Slotervaartziekenhuis. Ook de zorgverzekeraar is volgens hen schuldig aan de sluiting van de ziekenhuizen.

Medewerkers en patiënten protesteren bij Zilveren Kruis Achmea tegen de sluiting van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen.
Medewerkers en patiënten protesteren bij Zilveren Kruis Achmea tegen de sluiting van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Foto BAS CZERWINSKI/ANP

Als de bus de weg opdraait, steekt de vrouw op de voorste stoel een witte paraplu omhoog. ‘SLZ mag niet sluiten!!!’, heeft ze erop geschreven. „Is het wat?”, roept de vrouw. Ja hoor, mompelen passagiers.

In de bus zitten personeel en patiënten van het Slotervaartziekenhuis, aangevuld met SP-actievoerders. Ze zijn op weg naar Leiden, om te demonstreren bij het hoofdkantoor van Zilveren Kruis Achmea. De zorgverzekeraar besloot vorige week het noodlijdende Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen niet te redden, waarna het faillissement een feit was. De SP deelde nog diezelfde dag flyers uit onder het motto #hetslotervaartmoetblijven. Een door de partij geïnitieerde petitie tegen de sluiting werd 30.000 keer ondertekend. Die handtekeningen ging de SP maandagmiddag overhandigen aan de verzekeraar.

„We gaan ze een poepie laten ruiken!”, spreekt Jim Haijen, SP-Statenlid in Noord-Holland, de bus toe. Hij herinnert de passagiers eraan „hoe boos we zijn” op Achmea. „Hebben we er een beetje zin innnnn?”

De passagiers joelen en klappen. „U heeft er een stemmer bij”, roept Lenie Bouwman. De zestigjarige vrouw wordt al tien jaar behandeld in het Slotervaartziekenhuis, onder meer aan kanker. Vanwege het faillissement weet ze niet waar de behandeling verder zal gaan – en haar artsen evenmin. Ze is „heel kwaad”. Sinds 2008 stemde ze nooit op een gevestigde partij, nu wordt het de SP: „de enige partij die tenminste iets doet”.

Wel is de vraag waarom de demonstratie bij Achmea wordt gehouden, en niet in Den Haag. Het is de politiek die verzekeraars in 2006 de taak heeft gegeven om zo goed en goedkoop mogelijk zorg in te kopen. Dat verzekeraars geen structureel noodlijdende ziekenhuizen overeind houden, zoals het Slotervaart, kan geen verassing heten.

„Ja, de politiek heeft dit stelsel ingevoerd”, zegt Rob Touber (77), tot vorig jaar medewerker op de planningsafdeling van het Slotervaart. „Maar ook Achmea is schuldig: zij hebben bewust aangestuurd op dit faillissement door vergoedingen voor behandelingen steeds verder te verlagen. Daarom moeten we ook hier zijn.”

Foto BAS CZERWINSKI/ANP
Lees ook: Simpele antwoorden op de schuldvraag in het zorgdebacle zijn er niet

‘Schoften’

De bus rijdt het parkeerterrein van Achmea op. De demonstranten mogen doorlopen naar de ontvangsthal. Daar staat koffie en thee op statafels. Mensen met rode SP-mutsen komen aanlopen met bordjes en spandoeken, de beschreven paraplu’s worden omhooggestoken. Nadat een drumband een kwartier lawaai heeft gemaakt, neemt SP-partijvoorzitter Ron Meyer het woord.

„Komt u even naar voren”, zegt hij tegen een man in een grijs pak. Het is Olivier Gerrits, directeur zorginkoop van Zilveren Kruis. „En komen jullie allemaal even dichterbij staan”. De honderdvijftig demonstranten gaan in een kring om de zorgdirecteur staan, die zich zichtbaar ongemakkelijk voelt.

Eerst wordt hij bestraffend toegesproken door SP’ers, patiënten en personeelsleden. Hoe kán het, dat Achmea nog „miljarden” reserves heeft, maar geen paar miljoen kon overmaken voor een noodlijdend ziekenhuis? Waarom kan het ziekenhuis geen doorstart maken?

De zorgdirecteur kijkt ernstig. Op onderkoelde toon: „Of een doorstart van het ziekenhuis mogelijk is, is een vraag waar ik geen antwoord op kan geven. Dat is aan de curator”.

Lees ook: De curator kijkt mee welke medicijnen patiënten krijgen

„Jajaaa”, roepen de demonstranten.

Gerrits: „Wij hebben het ziekenhuis jarenlang ondersteund…”

„Met ons geld!”, roepen ze.

Gerrits: „…inderdaad, met het geld van de verzekerden…”

SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven wordt er bijgehaald, om de directeur nog een keer toe te spreken. Van Gerven: „Achmea moet zich diep, diep schamen”. Weer gejoel.

Gerrits probeert het nog een keer uit te leggen, op zakelijke toon, maar wordt telkens onderbroken door kreten uit het publiek.

„De oplossing is in handen van de curatoren….” „Boeeee!”

„…wij kunnen het tegenover onze premiebetalers niet verantwoorden….” „Dit is onmenselijk!”

„,…er waren kwaliteitsissues….” „Schoften!”

„…nogmaals, ik begrijp echt uw onzekerheid…” „Schaam je!”

Als de handtekeningen zijn overhandigd en de directeur een uitweg heeft gevonden door de horde demonstranten, kijkt Marcel Soesan tevreden. De internist-oncoloog was een van de ziekenhuismedewerkers die Gerrits mochten toespreken. Hij vertelt dat hij vorige week niets anders heeft gedaan dan patiënten zonder medicatie naar huis sturen. „We konden geen ziekenhuis voor ze vinden, die zaten allemaal vol. En wat denk je dat de verzekeraar tegen ze zei? Uw dokter regelt het wel!” Alleen al daarom, zegt Soesan, is het goed dat ze vandaag hebben gedemonstreerd. „Je moet toch ergens duidelijk maken dat dit absurd beleid is.”

Correctie (30 oktober 2018): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Olivier Gerrits directeur zorginkoop van Achmea is. Dat is onjuist: hij werkt voor Zilveren Kruis. Dat is hierboven aangepast.