IBM neemt open-sourcebedrijf Red Hat over voor 34 miljard dollar

Het is een van de grootste techdeals in de geschiedenis van de Verenigde Staten. IBM hoop zijn positie op de cloudmarkt te versterken.

Foto Pau Barrena / AFP

Techgigant IBM, onder meer bekend van de eerste personal computer, heeft voor 34 miljard dollar (29,8 miljard euro) het bedrijf Red Hat overgenomen. Red Hat is een opensource-softwareontwikkelaar voor het besturingssysteem Linux. Dat maakten de twee bedrijven zondag bekend in een gezamenlijke verklaring. Het is verreweg de grootste deal die IBM ooit heeft gesloten en een van de grootste techdeals in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Met de overname hoopt IBM, met zo’n 380.000 werknemers en een totale waarde van 125 miljard dollar (109 miljard euro), zijn positie in de cloud-markt te versterken. Volgens IBM slaan veel bedrijven hun data nog maar voor een klein deel op in de cloud. Het IT-bedrijf ziet daarin veel potentie om te groeien. Hier kan Red Hat, dat onder meer gespecialiseerd is in het ontwikkelen van cloud-diensten, een belangrijke rol in spelen, denkt IBM.

Daarnaast wordt opensource-software, oftewel software die vrij verkrijgbaar is, steeds belangrijker in de techwereld. Eerder dit jaar deden andere bedrijven ook grote opensource- en cloudovernames. Zo kocht Microsoft het techbedrijf GitHub en nam Salesforce het bedrijf Mulesoft over. Ook besloten de twee cloudbedrijven Cloudera en Hortonworks eerder deze maand te fuseren.

IBM betaalt 190 dollar per aandeel voor Red Hat in contanten. Er was eerder ook al interesse van Google. Volgens de verklaring van IBM zullen er geen banen verdwijnen bij Red Hat.