EU-lidstaten willen afschaffing zomertijd uitstellen

Het Nederlandse kabinet zei eerder deze maand ook al dat de snelheid waarmee Brussel wil besluiten over de zomertijd “niet realistisch” is.

Een klokkenmaker in Frankrijk stelt zijn klokken bij.
Een klokkenmaker in Frankrijk stelt zijn klokken bij. Foto Jean-Paul Pelissier/Reuters

De meerderheid van de EU-lidstaten, waaronder Nederland, wil meer tijd om een besluit te nemen over het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Dat bleek bij een vergadering van EU-transportministers in Oostenrijk. De Nederlandse ministerraad stelde eerder deze maand ook al dat het “niet realistisch” is hoe snel Brussel de afschaffing van de zomertijd wil doorvoeren.

De Europese Commissie wil vanaf volgend jaar een einde maken aan het verplicht verzetten van de klok. Voordat de afschaffing daadwerkelijk doorgevoerd kan worden, moeten de lidstaten (verenigd in de Raad) hiermee instemmen. De Commissie had de EU-landen gevraagd voor april 2019 te besluiten of het verzetten van de klok moet stoppen én of zij in zomer- of wintertijd willen leven.

Lees ook: Den Haag worstelt met zomer- en wintertijd: wel of geen vaste koemelktijden?

Een deel van de EU-landen vindt de mogelijke gevolgen van de afschaffing van het verschil in tijd echter niet concreet genoeg en kan daarom geen standpunt innemen. Het gaat om Nederland, Cyprus, Ierland, Frankrijk en Denemarken. De verandering zou grote gevolgen kunnen hebben voor de transport- en luchtvaartsector, zeker als lidstaten verschillende tijden gaan hanteren.

Drie landen, Portugal, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk, hebben zich expliciet uitgesproken tegen de afschaffing. De overige lidstaten zijn voorzichtig vóór de afschaffing maar vinden ook dat er nog een betere impactanalyse moet worden gedaan. De interne markt mag bovendien niet lijden onder de verandering.

In Oostenrijk heeft de meerderheid van de transportministers ook gezegd dat zoveel mogelijk landen dezelfde standaardtijd moeten hanteren, mocht de huidige regeling daadwerkelijk verdwijnen. Vorige maand spraken de premiers van Nederland, België en Luxemburg al de wens uit in dezelfde tijdzone te blijven.