Een flinke correctie, maar waar is de paniek?

De rubriekrubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: dalende beurskoersen

Beurskoerzen worden weergegeven in Maleisië. Na een zeer slechte handel op Wall Street kregen de Aziatische beurzen ook een flinke tik.
Beurskoerzen worden weergegeven in Maleisië. Na een zeer slechte handel op Wall Street kregen de Aziatische beurzen ook een flinke tik. Foto Yam G-Jun/AP

Historisch gezien is oktober voor beleggers een maand van rampspoed. De beurskrach van 1929 vond plaats op 24 oktober, op 19 oktober 1987 stortte de Amerikaanse beurs in tijdens Black Monday en in de week van 1 oktober 2008 werd het startschot gegeven voor wat uiteindelijk de kredietcrisis zou worden.

Ook dit jaar kelderden de beurskoersen in de herfstmaand – al komt de schade niet in de buurt van de historische crashes. Na een kleine opleving donderdag opende de AEX vrijdag alsnog in het rood, na teleurstellende cijfers uit de Amerikaanse techsector. De beurs in Amsterdam verloor sinds de laatste dag van september zo’n 8 procent, vergelijkbaar met de Franse CAC40 (ruim 10 procent) en de Duitse DAX (ruim 9 procent). De Dow Jones leverde meer dan 7,5 procent in. Om een idee te geven: volgens financieel persbureau Bloomberg ging sinds eind september meer dan 6.700 miljard dollar aan beurswaarde in rook op.

Hoewel er niet één hoofdoorzaak valt aan te wijzen van de wereldwijde koersdalingen, lijkt het toch de slechtnieuwscocktail die de koersen beïnvloedt: de Brexit, plus het handelsconflict tussen de VS en China, de begrotingsbesognes van Italië, de stapsgewijze renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de onzekere midterm-verkiezingen van november. Van dag tot dag gingen hele procenten van de beurswaarde verloren. Toch lijkt van paniek op de aandelenmarkten nog geen sprake.

Er stroomt nog geen bloed door de straten

Koen Bender vermogensbeheerder

„Er vindt in oktober een sluipende correctie plaats, maar die verloopt gedisciplineerd”, aldus Koen Bender van vermogensbeheerder Mercurius. „Ondanks de heftige daling is het handelsvolume niet zo groot dat je kunt spreken van een massale dumping van aandelen. Er stroomt nog geen bloed door de straten.” Het uitblijven van paniek komt volgens beleggingsdeskundige Martine Hafkamp van vermogensbeheerder Fintessa vooral doordat veel bedrijven er nog altijd goed voor staan. „Daarom zag de markt deze groeivertraging wel aankomen. Een correctie als deze hoort erbij – die van begin dit jaar lijkt iedereen alweer te zijn vergeten.”

Lees ook het commentaar: De risico’s stapelen zich op in de wereldeconomie

De huidige oktobercorrectie is dan misschien nog niet de wereldwijde beurscrash die ons weer in een financiële crisis stort, maar beide analisten beamen dat het niet eeuwig goed kan blijven gaan. Hafkamp: „Het effect van Trumps belastingverlagingen voor bedrijven is volgend jaar wel uitgewerkt, en als de rente ook blijft stijgen, worden aandelen vanzelf onaantrekkelijker. Alleen is er nu nog steeds geen goed alternatief.” Ook Koen Bender ziet nog niet direct een recessie aan de horizon, maar noemt de rente wel een belangrijk punt van aandacht. „Als die stijgt, komen bedrijven met een grote schuldpositie in de problemen. Je ziet dat aandelen als Unilever, Apple en Microsoft – allemaal bedrijven met veel vermogen op de balans – grotendeels gespaard zijn gebleven in oktober. Vanaf dit moment moeten beleggers daarom naar bedrijfsbalansen gaan kijken, en niet langer als kudde de indices blijven volgen.”

Maar voor dit moment liegen de rode cijfers er niet om, en bij zulke verliezen op de beurs vraag je je als particuliere belegger toch al snel af wat het juiste moment is om uit te stappen. Hafkamp: „Met de lage rentestand trok een groep spaarders naar de beurs. Zij zijn gewend geraakt aan stijgende koersen. Nu het even minder gaat, reageren zij wat angstig en verkopen ze zodra de koers weer wat opveert.” Voor wie de laatste dagen koortsachtig koersen bleef verversen, heeft Hafkamp een advies: rustig blijven. „Nu is even niet het moment om als particulier belegger naar de koersen te staren. Je belegt voor langere termijn. Wie tijdens de crash in 2008 uitstapte, is ook veel geld verloren – en het is ook weer niet alsof de wereld nu vergaat.”