Duitse immigratiedienst ontkent uitwijzing Erdogan-criticus

Eerder meldden Duitse media dat Adil Yigit uitgezet zou worden. Tijdens een persconferentie van Merkel en Erdogan riep hij op tot ‘vrijheid voor alle Turkse journalisten’.

De Turkse columnist Adil Yigit wordt verwijderd van een persconferentie van Merkel en Erdogan in Berlijn.
De Turkse columnist Adil Yigit wordt verwijderd van een persconferentie van Merkel en Erdogan in Berlijn. Foto Clemens Bilan / EPA

De Duitse immigratiedienst in Hamburg ontkent dat de Turkse columnist en Erdogan-criticus Adil Yigit het land uit moet. Eerder meldden Duitse media dat zijn verblijfsvergunning niet verlengd zou worden en hij terug zou moeten naar Turkije.

Lees ook: Tijdens Erdogans bezoek aan Duitsland vallen steeds boze woorden

In september haalde Yigit nog het nieuws toen hij werd verwijderd van een persconferentie van bondkanselier Merkel en Erdogan. Hij droeg een t-shirt met de tekst ‘Vrijheid voor alle Turkse journalisten’. De 60-jarige Yigit zag een verband tussen zijn protestactie en het niet verlengen van zijn verblijfsvergunning. Hij wilde jurische stappen nemen.

Naar eigen zeggen woont Yigit al veertig jaar in Duitsland. Hij trouwde er en kreeg er twee kinderen. Zijn verblijfsvergunning werd verschillende keren verlengd, maar vorig jaar ontstonden er problemen. De columnist van de krant TAZ werd geboren in het oosten van Turkije, woonde in Istanbul en was lid van het Turkse, marxistische Revolutionair Bevrijdingsleger. In de jaren 80 moest hij vluchten voor het geweld in Turkije. In Frankrijk kreeg hij een vluchtelingenstatus, waarna hij in Duitsland terecht kwam. Dit weekend kreeg hij te horen dat hij tot 22 januari de tijd heeft om Duitsland te verlaten.

Couppoging

Yigit kreeg vanwege zijn protestactie lof, maar ook veel kritiek en werd zelfs bedreigd. Erdogan lachte tijdens de persconferentie om de actie van Yigit, die meteen daarna werd verwijderd uit de zaal door beveiligers. In een toespraak in Ankara zei Erdogan later over de actie dat “leden van Fëto en de PKK” alles hadden gedaan “om het bezoek te saboteren”. Met Fëto wordt de geestelijk leider Fethullah Gülen bedoeld, door Erdogan vertwoordelijk gehouden voor de couppoging van 2016.

Na die mislukte couppoging heeft de Turkse regering tienduizenden tegenstanders opgesloten en vervolgd, onder wie tientallen journalisten, academici en mensenrechtenactivisten. Duitsland, het Europese land met de meeste Turkse arbeidsmigranten, heeft sindsdien ook met oplopende spanningen te maken.