Brieven

Brieven

Iedereen is welkom bij Menzis en krijgt persoonlijke aandacht? Vergeet het maar. Recent had ik een jonge patiënte met de ziekte van Crohn, een ernstige darmziekte, waarvoor zij dit jaar een grote operatie had ondergaan. Van het kleine stukje dikke darm dat haar nog restte had zij veel klachten, dusdanig dat zij niet haar colleges kan volgen. Na uitgebreid overleg met collega maag-darm-leverartsen en de apotheek schreven we haar aparte zetpillen voor. Met een verzoek tot machtiging voor haar zorgverzekeraar. Dit verzoek werd afgewezen door Menzis, waardoor zij zelf de zetpillen zou moeten betalen: een paar honderd euro per maand.

Als haar behandelend specialist belde ik met de zorgverzekeraar, om een toelichting te mogen geven aan de medisch adviseur. Maar dat was tegen de Menzis regels. Ik mocht een mail sturen, als daar SPOED in zou staan kon ik binnen 24 uur antwoord verwachten. Na drie dagen geen antwoord. Opnieuw gebeld. Hetzelfde antwoord. Het is niet toegestaan om door te verbinden met de medisch adviseur. Hoezo persoonlijke aandacht? Hoezo de patiënt centraal?

Het alternatief is nu dat ik haar moet behandelen met ontstekingsremmers als Remicade of Humira. Kosten: ongeveer 1000 euro per maand. Wie begrijpt het nog? ,
maag-darm-leverarts Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede