Assange verliest rechtszaak van Ecuador

De verstandhouding tussen de WikiLeaks-voorman en Ecuador verslechtert verder.

Assange tuurt uit het raam van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij al zes jaar verblijft.
Assange tuurt uit het raam van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij al zes jaar verblijft. Foto Kirsty Wigglesworth/AP

Een Ecuadoriaanse rechter heeft Julian Assange geen gelijk gegeven in zijn rechtszaak tegen de regering van het land. Dat meldt persbureau Reuters maandagavond. De WikiLeaks-voorman schuilt al zes jaar in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, uit angst voor uitlevering aan Amerika.

Assange tekende protest aan tegen nieuwe regels, die volgens hem opgesteld zijn om hem de ambassade uit te jagen. De rechter in de hoofdstad Quito oordeelde echter dat het Ecuadoriaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zeggenschap heeft over de leefomstandigheden van Assange in de ambassade. Assange moet door de nieuwe regels onder meer zijn eigen telefoonrekening en medische kosten betalen. Ook weigert het ambassadepersoneel nog langer voor de kat van Assange te zorgen.

De advocaat van Ecuador stelde ter zitting dat de nieuwe regels alleen bedoeld zijn om in vrede samen te wonen in zulke kleine ruimtes, aldus persbureau AP. De juristen van Assange zijn tegen de beslissing in beroep gegaan.

Volgens AP had ambassadepersoneel meer klachten over het gedrag van Assange: zo zou hij op een skateboard door de gangen rijden, voetballen op het terrein en zich agressief gedragen tegenover de beveiliging. Ook bemoeide Assange zich tot grote onvrede van de Ecuadoriaanse regering met de politieke situatie in Catalonië.

‘Wij zijn niet Assanges advocaten’

De verstandhouding tussen Assange en Ecuador verslechtert al langer: in juli zou president Lenin Moreno de laatste hand hebben gelegd aan een uitzettingsbevel. Eerder werd de internettoegang van Assange beperkt. Vorige week maakte het land bekend zich niet langer te bemoeien met gesprekken tussen Assange en Londen. De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken zei in een interview met persbureau Reuters:

“Wij zijn niet Assanges advocaten en ook geen vertegenwoordigers van de Britse overheid. Dit is een kwestie tussen de heer Assange en het Verenigd Koninkrijk en die moeten zij onderling oplossen.”

Assange vroeg in 2012 asiel aan uit angst voor uitlevering aan Zweden, dat hem verdacht van het aanranden van een Zweedse vrouw. De zaak werd in mei van vorig jaar gesloten. In het Verenigd Koninkrijk is nog steeds een arrestatiebevel van kracht: Assange kan drie maanden celstraf krijgen voor het missen van een rechtszaak rond zijn uitlevering. Assange vreest dat hij na zijn arrestatie direct uitgeleverd wordt aan Amerika. De Amerikanen zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van staatsgeheimen over de oorlog in Irak.