Arnhem gaat goudvissenprobleem met snoeken te lijf

Vitesse-supporters hadden de goudvissen bij wijze van grap losgelaten in de Sint-Jansbeek, waardoor het ecosysteem in de Rijn in gevaar kwam. Het is aan de snoeken om de laatste visjes weg te vangen.

(Beeld ter illustratie)
(Beeld ter illustratie) Foto Getty Images/iStockPhoto

In Arnhem worden vijftien snoeken losgelaten om in de Sint-Jansbeek op goudvissen te jagen. Zondag werden al 186 goudvissen uit de beek gevist, die door het centrum van de stad loopt. De vissen die de dans ontsprongen zijn nu voer voor de snoeken.

Een aantal supporters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse had begin dit jaar bij wijze van grap goudvissen uitgezet in de Sint-Jansbeek. Die werd eind vorig jaar in ere hersteld, maar zag direct troebel door de hoeveelheid afval die erin gegooid werd. Arnhemmer Rob Garritsen bedacht samen met wat mede-fans de beek daarom op te fleuren.

“Onder het genot van een pilsje met de jongens van Vitesse is het idee geboren om goudvissen los te laten”, legde hij dit voorjaar uit aan dagblad Trouw. Absoluut niet de bedoeling, benadrukt het Waterschap Rijn en IJssel. De exotische nieuwkomers zouden de vissen die wél in het gebied horen kunnen verdringen.

Kruisingen

Zo zwemt in de beek, die langs de Arnhemse terrassen de Rijn instroomt, onder meer de kroeskarper - een inheemse vissoort waar het volgens het Waterschap niet goed mee gaat. Het risico dat de kroeskarper met goudvissen kruist zou op den duur het einde van die soort kunnen betekenen, legt ecoloog Matthijs de Vos uit. Of dat al gebeurd is weet de De Vos niet. “Maar we wilden het wel voor zijn en ingrijpen voor er honderden goudvissen de Rijn in zwemmen.”

De voetbalfans die de eerste goudvissen uitzetten, haalden die in april onder dwang ook weer uit de Sint-Jansbeek. Maar daarmee bleek Arnhem nog niet van haar goudvissenprobleem verlost. Toen een professionele visser namens het waterschap zondag een ronde maakte door de beek, werden er nog 186 goudvissen opgevist. De Vos weet zo goed als zeker dat deze vissen later zijn uitgezet. “Dat kunnen onmogelijk nakomelingen zijn van de eerste lichting, want dat duurt veel langer bij de goudvis.”

De zondag gevangen goudvissen zijn overgebracht naar de vijver van een professionele visser, met als doel de goudvissen zoveel mogelijk te sparen. Met de snoeken moet er in de Sonsbeek een natuurlijk systeem ontstaan, zo zegt ecoloog Matthijs de Vos: “Zondag kwamen we bijvoorbeeld witvoorns tegen, riviergrondels en baarzen. Die kunnen prima naast de snoek leven.”

Luister ook de aflevering Waarom moet de exoot dood? van NRC’s wetenschapspodcast Onbehaarde Apen