‘Amsterdam na Brexit centrum van kapitaalmarkten Europese Unie’

Autoriteit Financiële Markten Toezichthouder AFM maakt zich op voor veel meer werk nu de Europese handel in aandelen en obligaties naar Amsterdam toe trekt.

De AFM heeft tot dusver ruim twintig aanvragen voor vergunningen gekregen van bedrijven uit Londen. Het gaat dan bijvoorbeeld om aandelenbeurzen en platformen voor de obligatiehandel
De AFM heeft tot dusver ruim twintig aanvragen voor vergunningen gekregen van bedrijven uit Londen. Het gaat dan bijvoorbeeld om aandelenbeurzen en platformen voor de obligatiehandel Foto Istock

Amsterdam wordt na de Brexit „hét handelscentrum” van de Europese Unie voor de kapitaalmarkten. Dat verwacht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van aanvragen van vergunningen van bedrijven uit Londen die in Nederland een nieuw kantoor binnen de EU willen openen. „Er is een stille omwenteling gaande op de Europese kapitaalmarkten”, zei Merel van Vroonhoven, de voorzitter van de AFM, op een persbijeenkomst in Amsterdam.

De AFM heeft tot dusver ruim twintig aanvragen voor vergunningen gekregen van bedrijven uit Londen. En daar zitten flinke bedrijven tussen. Het gaat dan bijvoorbeeld om aandelenbeurzen en platformen voor de obligatiehandel. Zo komt de aandelenbeurs Cboe Europe naar Amsterdam. Het weinig bekende Cboe verhandelt meer aandelen dan de bekendere beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt en is met een marktaandeel van 21 procent de grootste in Europa. Ook een kleinere beurs, Turquoise, heeft een vergunning aangevraagd.

De drie grootste platformen voor Europese obligatiehandel hebben eveneens voor Amsterdam gekozen. TradeWeb, onderdeel van het ThomsonReuters-concern, is inmiddels met een paar mensen actief op de Zuidas. De handelstak van de Amerikaanse financiële gigant Bloomberg is neergestreken op de Stadhouderskade, het eveneens Amerikaanse bedrijf MarketAxess op de Herengracht.

Behalve beurzen en handelsplatformen trekt Amsterdam ook bedrijven die handelen voor eigen rekening en risico, zoals het Amerikaanse Jane Street, dat zich heeft gevestigd in het World Trade Center. Ook komen er bedrijven die financiële indices samenstellen, constateert de AFM.

Lees ook: Effectenhandelaar kiest voor Amsterdam door Brexit

Extra capaciteit

De toezichthouder houdt er rekening mee dat 30 à 40 procent van de Europese kapitaalmarkt naar Nederland komt, gemeten naar aantallen transacties en naar de waarde van die transacties. Omdat veel van de handel digitaal plaatsvindt, zal het aantal banen dat van Londen naar Amsterdam verhuist naar verwachting beperkt zijn. Het gaat meestal om gedeeltelijke verhuizingen. Van Vroonhoven denkt dat er in totaal „enkele honderden” banen naar Nederland komen.

Ook als de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord bereiken over een nieuwe handelsrelatie, zullen de bedrijven vasthouden aan hun komst naar Nederland, zo verwacht de AFM. Bij een ‘no deal’-scenario verliezen bedrijven in de Londense City op 29 maart aanstaande in één klap de toegang tot de EU-markt. Maar ook bij een handelsakkoord zal het financiële ‘paspoort’, waarmee bedrijven actief kunnen zijn in de hele EU, niet meer gelden voor het VK, denkt de toezichthouder.

Door de Brexit heeft de AFM zelf extra capaciteit nodig, zei Van Vroonhoven. De handelsvolumes waarop de AFM toezicht houdt, worden „substantieel groter”, bij aandelen bijvoorbeeld meer dan drie keer zo groot. Nu nog legt de toezichthouder zo’n één keer per maand de handel in een aandeel of ander financieel product tijdelijk stil bij verdachte koersbewegingen. Straks verwacht de AFM dit 3 à 4 keer per dag te doen, afgaande op wat nu in Londen gebeurt. „De Brexit heeft een grote impact op ons”, zei Van Vroonhoven. Ze zei in gesprek te zijn met het ministerie van Financiën over extra middelen. Hoeveel extra personeel nodig is, wilde ze niet zeggen.

De grote banken verkiezen tot dusver Frankfurt en Parijs boven Amsterdam als vestigingsplaats na de Brexit. De Nederlandsche Bank, vergunningverlener aan onder meer banken en verzekeraars, zegt bij monde van een woordvoerder dat er bij DNB „enkele tientallen” vergunningsaanvragen lopen. Een deel van de financiële instellingen heeft overigens zowel een AFM- als een DNB-vergunning nodig.