Modekwestie: Minder kleren, maar wel een goede selectie

Modekwestie Een lezer wil haar kledingkast uitmesten, maar hoe maak je een goede selectie? Onze moderedacteur adviseert.

Foto Istock

De kwestie

Hoe zorg je dat je minder kleren in je kast hebt, maar wel een goede selectie blijft houden? Mijn kast moet minder vol, maar ik wil wel nog blij worden van mijn kleding.

Het advies

Het verlangen naar een compactere garderobe wordt breed gedeeld en er is al veel over geschreven. Dingen die je langer dan zes maanden / een jaar / twee jaar niet hebt gedragen meteen wegdoen, niet meer dan een x aantal broeken, tops en jurken houden, et cetera. Je kunt ook het basisprincipe van opruimgoeroe Marie Kondo toepassen: bewaar alleen waar je blij van wordt.

Ik denk dat een vrolijk stemmende, overzichtelijke kast begint met de aanschaf van kleding. Koop alleen dingen die je echt mooi vindt en die iets voor je doen. Dus niet een net-niet-ideale zwarte broek omdat je vindt dat je een zwarte broek nodig hebt. Door kritisch te zijn, koop je minder en heb je meer spullen waar je langer plezier van hebt.

Van te rigoureus weggooien krijg je vaak spijt

Het is ideaal ergens anders in huis een tweede kledingkast te hebben. In de zomer berg je er winterkleding in op, en omgekeerd. Doe daar ook de items in die je al een tijd niet hebt gedragen, maar nog niet weg durft te doen. Van te rigoureus weggooien krijg je vaak spijt. Maar als een kledingstuk een tijdje uit het zicht is geweest, besef je bij het weerzien dat je het in gedachten mooier hebt gemaakt en is het makkelijker om er afscheid van te nemen.

Goed om te weten: blouses, jurken, jassen en jasjes verouderen doorgaans net iets minder snel dan broeken en vooral schoenen. Ja, de lange punten uit het begin van het millennium zijn weer helemaal terug, maar alleen leuk bij mensen die toen op de basisschool zaten. Naar de kringloop ermee.

Zit u ook met een modekwestie? Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.