Analyse

Zes dagen voorspel, na zes minuten is het voorbij

Ajax-Feyenoord Feyenoord als formaliteit, ofwel: hoe Ajax de Klassieker bloedeloos tot een goed eind bracht.

Ajacied Frenkie de Jong (links) in duel met Steven Berghuis van Feyenoord tijdens de Klassieker zondag in Amsterdam. Ajax won met 3-0.
Ajacied Frenkie de Jong (links) in duel met Steven Berghuis van Feyenoord tijdens de Klassieker zondag in Amsterdam. Ajax won met 3-0. Foto Olaf Kraak/ANP

Er is die „toffe die-hardfan” over wie Robin van Persie deze week sprak – hoe zou het nu met hem gaan?

Die Feyenoord-supporter, een „wereldgozer” volgens Van Persie, die zich dit jaar toch wel echt zorgen maakte over het lot dat zijn club in Amsterdam te wachten stond gezien het grote kwaliteitsverschil met Ajax. De aanvoerder sprak hem na een training moed in. Van Persie: „Ik zei: maak je geen zorgen, we gaan er vol voor. Maar ik kan niet beloven dat we winnen.”

Het geloof in een kans tegen Ajax werd woensdag ook uitgesproken in een persgesprek dat Van Persie had met zes verslaggevers, en in een interview met Fox Sports. Jeremiah St. Juste, verdediger, was „overtuigd” dat Feyenoord zich nog ging mengen in de titelstrijd, zei hij in het oktobernummer van supportersmagazine Hand in Hand. „Daar geloven wij als spelersgroep in.”

Wat moesten ze ook anders zeggen, die Feyenoorders die moreel verplicht zijn om er in te geloven. De ‘positivo’ Van Persie sprak over een groepssessie die hij onlangs organiseerde. Om acht uur ’s ochtends was dat, „en iedereen was er” tot zijn eigen verbazing. Hij wilde maar zeggen: goeie groep. „Gewoon kletsen over van alles.”

Van Persie zelf is in zo’n week van de Klassieker zes dagen bezig met zich verheugen, met zijn lichaam prepareren, met zijn ploeggenoten inpeperen dat er altijd een kans is. Hij zei dat er in zijn lange, veelomvattende carrière maar één ploeg ooit echt onverslaanbaar was: het Barcelona van Pep Guardiola. Niet het Ajax van Erik ten Hag.

Fox Sports zond zondag al vanaf een uur of elf live uit vanaf de Johan Cruijff Arena. Wie je ook spreekt over de Klassieker bij de twee clubs die hem jaarlijks twee keer opvoeren: dit is nog altijd de wedstrijd met de meeste gevoelswaarde, zei oud-Ajacied en thans analist Hedwiges Maduro. „Dat wij hier nu al rondlopen, er mee bezig zijn, dat iedereen het er over heeft, op tv maar ook in de straat. Dat voelen die jongens ook.” De Tafel van Kees, een praatprogramma in de ochtend met Kees Jansma, was goed bezet met onder anderen Frank de Boer en bondscoach Ronald Koeman.

Iedereen had er zin in. De hoofdsponsor van Ajax had een prijsvraag uitgeschreven, de winnaar mocht met een vriend overnachten in de Johan Cruijff Arena en de Klassieker bekijken met Jari Litmanen. ‘Beleef meer Wow’ stond er boven het huisje met veranda in een hoek van het stadion, vanwaar het Ajax-icoon van de jaren negentig Ajax-Feyenoord aanschouwde. Hij zwaaide.

Windowdressing

Windowdressing voor een kraker die nooit een kraker zou worden. Zes dagen voorspel en na zes minuten was het voorbij. Ruim 84 minuten lang moest Feyenoord met tien man spelen, Ajax won met 3-0. Feyenoord staat nu tien punten achter op koploper PSV, vijf op Ajax.

En dan nog, in die eerste zes minuten was er al Jens Toornstra die zich vergreep aan Ajacied Frenkie de Jong. Dat Toornsta met geel wegkwam leidde bij rechtsback St. Juste niet tot een moment van bezinning toen hij met soortgelijk blinde agressie doortrapte op Nico Tagliafico, diep op de helft van Ajax. Arbiter Björn Kuipers was weer mild, gaf geel, maar de video-arbiter zag de wreedheid van de tackle. Kuipers bekeek de beelden langs de lijn en gaf alsnog rood.

Het recht zegevierde, maar de tol van gerechtigheid was een Klassieker voor de vergetelheid. „Een wedstrijd als deze heeft passie nodig”, zei Giovanni van Bronckhorst, coach van een ontredderd Feyenoord. „Maar wel met verstand. Als je dat niet hebt, maak je zulke overtredingen. We hebben daar vooraf op gehamerd.” St. Juste heeft zich wat op de hals gehaald. De bruine ogen van middenvelder Jordy Clasie spuwden haast vuur toen hij het had over de afspraak om „zo lang mogelijk met elf op het veld te staan”.

Van Bronckhorst was kwaad op St. Juste, zij het niet witheet zoals toen Jean-Paul Boëtius een tweede gele kaart kreeg voor sarcastisch klappen in de eerste (verloren) wedstrijd in de eredivisie dit seizoen, tegen De Graafschap. „Ik neem hem [St. Juste] dit natuurlijk kwalijk. Nadelig voor mijn team, ook voor zijn team. Het is een moment dat ons de wedstrijd kost.”

Lees ook de column van Wilfried de Jong: Feyenoord kukelt over het randje

Wie niet boos was: Erik ten Hag, wiens ploeg de wedstrijd bloedeloos tot een goed einde bracht. Dinsdagavond nog met opwindend spel tegen Benfica in de Champions League. Nu, met een man meer tegen een haast opgebaarde opponent, deed zijn elftal de wedstrijd af als formaliteit en speelde die ongeconcentreerd en lusteloos uit. Het ging via ziekenhuisballen tot te ver doorgevoerde acties en vruchteloze aanvalsopzetten. Weinig verheffend, wel 3-0 gewonnen.

Al voor rust stond het 2-0, na twee houdbare schoten. Eerst een blunder van doelman Justin Bijlow, die een schot van De Jong door zijn benen liet glippen en al grabbelend de bal over de lijn gleed. Ajax-spits Kasper Dolberg, in zijn enige substantiële bijdrage, leek Bijlow daarbij een zetje te geven met de scheen – maar de arbitrale leiding zag dat door de vingers. Daarna schoot Hakim Ziyech raak in de verre hoek, een licht getoucheerd schot. Dusan Tadic maakte er tien minuten voor tijd 3-0 van, op aangeven van invaller David Neres.

Frustrerende full-profs

Ajax voerde een pauzenummer van een wedstrijd op. Natuurlijk is het onrealistisch om elke keer een mooi schouwspel van Ajax te verwachten – het blijft een voetbalclub, geen theaterbedrijf. En los van de vele zwaktes van de bezoekende ploeg en het breed uitgemeten Arena-complex van de Rotterdamse club, blijft Feyenoord ook nog gewoon een team van – in dit geval – tien full-profs die een tegenstander frustreren kunnen.

Sinds 2005 geen overwinning van Feyenoord meer in Amsterdam: die reeks duurt voort. Al of niet toevallig valt de tien jaar zonder meereizende uitsupporters volledig in die periode. Ajax-Feyenoord, sportief gezien een duel van afnemende relevantie, gaat in zekere zin vooral nog om emotie – maar ook emotie krijgt al jaren niet meer de kans zonder uitsupporters.

De onderhandelingen worden weer opgestart om aan die in Europa unieke situatie een einde te maken. ‘Normalisering’ heet dat. Scepsis is op zijn plaats gezien de uitbarstingen nu en dan van wangedrag – met het gooien van vuurwerk door Ajax-supporters vier jaar terug in de bekerfinale in de Kuip en vorig jaar nog bij PSV. Feyenoord liet afgelopen week weten volgend jaar haalbaar te vinden. „Wat ons betreft waren Feyenoord-supporters vandaag al hier geweest”, zei een Ajax-woordvoerder.

St. Juste, een 22-jarige Feyenoord-verdediger, heeft deze editie verpest, zoveel is duidelijk. De 185ste confrontatie tussen Ajax en Feyenoord was in termen van tegenvallende Klassiekers geen op zichzelf staande editie, maar onbevredigender dan deze komen ze hopelijk niet snel meer.