Voormalige Catalaanse leider Puigdemont richt nieuwe partij op

Het is precies een jaar geleden dat Carles Puigdemont als president van Catalonië de onafhankelijkheid uitriep.

Carles Puigdemont spreekt zijn partijgenoten toe via een videoverbinding.
Carles Puigdemont spreekt zijn partijgenoten toe via een videoverbinding. Foto Josep Lago/AFP

Carles Puigdemont, voor velen hét gezicht van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd, heeft een nieuwe partij opgericht. Zaterdagavond hield de Crida Nacional (nationale roep) een oprichtingsevenement in de Catalaanse plaats Manresa. Via een videoverbinding sprak Puigdemont zijn partijgenoten toe, de ex-president woont in ballingschap in België.

“Een jaar geleden kozen we ervoor door te gaan met de strijd, met wat voor omstandigheden we ook te maken zouden krijgen, en dat we ons zouden wijden aan het bouwen van een beter land, een betere republiek.”

Met zijn nieuwe partij hoopt Puigdemont de onafhankelijkheidsstrijd opnieuw aan te wakkeren. Hij koos een symbolische dag voor de oprichting: precies een jaar eerder, op 27 oktober 2017, riep hij de onafhankelijkheid van zijn regio uit. Ook de plaats heeft een speciale betekenis: vlakbij Manresa staat de gevangenis waar verschillende Catalaanse onafhankelijkheidsleiders opgesloten zitten.

Crida Nacional heeft nog moeite met het vinden van een achterban. Verschillende uitgesproken voorstanders van onafhankelijkheid van Catalonië van Spanje zitten in de cel, anderen kozen voor een meer gematigde toon. Ook in het huidige Catalaanse parlement bestaat een tweedeling tussen zij die opstand als middel voor onafhankelijkheid willen inzetten en de groep die de voorkeur geeft aan de dialoog met de Spaanse premier Pedro Sánchez.

Lees ook: ‘We hadden ons toch direct moeten afscheiden’

Onafhankelijkheidsreferendum

Op 1 oktober 2017 vond een onafhankelijkheidsreferendum plaats in de Spaanse regio Catalonië. De volksraadpleging was vooraf verboden door Spanje en de uitslag zou niet erkend worden door het land. De stemming ging toch door en 90 procent van de kiezers koos voor afscheiding van Spanje. Hierna, op 27 oktober, riep Puigdemont de onafhankelijkheid uit.

Vrijwel meteen zette Spanje het zogenoemde artikel 155 in werking. Dit betekende dat de Catalaanse regering werd ontbonden en de regio per direct onder Spaans bestuur viel. Puigdemont werd uit zijn ambt gezet en ontvluchtte het land.

Tientallen Catalanen werden opgepakt, begin 2019 beginnen de rechtszaken tegen achttien seperatisten om hun rol bij het onafhankelijkheidsreferendum. Zij kunnen tot 25 jaar celstraf krijgen voor rebellie.