Twee VN-militairen gedood in Mali

Het gaat om twee blauwhelmen uit Burkina Faso. Ook raakten zeker twaalf VN-militairen gewond.

Het blauwe logo van de Verenigde Naties op het uniform van een Duitse VN-soldaat in Mali.
Het blauwe logo van de Verenigde Naties op het uniform van een Duitse VN-soldaat in Mali. Foto Michael Kappeler / EPA

Bij een aanval op een VN-kamp in Mali zijn zaterdag twee militairen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om blauwhelmen uit buurland Burkina Faso. Ook raakten zeker twaalf VN-militairen gewond.

Volgens een woordvoerder van de VN viel een groep mannen in zwaarbewapende voertuigen het VN-kamp in de stad Ber aan, zo’n 60 kilometer van Timboektoe. De aanslag is volgens AP nog door geen enkele organisatie opgeëist. De VN-woordvoerder maakte ook bekend dat een voertuig van de VN op een explosief is gereden in de Malinese Mopti-regio. Daarbij zijn vier blauwhelmen uit Togo gewond zijn geraakt.

Veel aanslagen

Tot 2012 was het relatief rustig in Mali. Maar dat jaar zetten militairen de president af en grepen Touareg-rebellen en islamitische terroristische groeperingen de macht in het noorden van het land. Frankrijk stuurde daarop een interventiemacht naar Mali. Die dreef de jihadisten in het noorden sterk terug. Maar wel worden er nog altijd veel aanslagen in het land gepleegd.

Die aanslagen zijn het werk van onder meer JNIM (Jamaat Nosrat al-Islam wal-Mouslimin), dat zich de officiële tak van Al-Qaeda in Mali noemt. Het is een alliantie van Ansar Dine, dat onder leiding staat van voormalig Touareg-leider Iyad Ag Ghaly, het Bevrijdingsfront voor Macina (MLF), Al-Mourabitoun en een subafdeling van Al-Qaeda in de Islamitische Magreb (Aqmi). Islamitische Staat (IS) is sinds 2016 ook aanwezig in Mali, onder de naam ISGS.

In Mali zijn ook Nederlandse VN-militairen zijn gelegerd. Deze Nederlandse bijdrage loopt in principe af op 31 december van dit jaar.