Syrisch Nationaal Museum na 7 jaar heropend

Meer dan driehonderdduizend kunsthistorische voorwerpen werden vanwege de oorlog verborgen. Een deel daarvan is nu weer tentoongesteld aan publiek.

Het heropenen van het Nationaal Museum zendt de krachtige boodschap dat het Syrisch erfgoed niet is aangetast door terrorisme, zegt de Syrische minister van Cultuur.
Het heropenen van het Nationaal Museum zendt de krachtige boodschap dat het Syrisch erfgoed niet is aangetast door terrorisme, zegt de Syrische minister van Cultuur. Foto Hassan Ammar/AP

Het Syrisch Nationaal Museum in Damascus werd zondag opnieuw geopend. Het museum sloot zeven jaar geleden vanwege de burgeroorlog, uit vrees voor plunderingen en vernietiging van kunstschatten. Dat meldt persbureau Reuters.

De museumcollectie bestaat uit antieke voorwerpen van de beschavingen die de afgelopen millenia over Syrië hebben geregeerd. Meer dan driehonderdduizend kunsthistorische voorwerpen waren tijdens de oorlog verborgen. Desondanks zijn sommige bergplaatsen en antiquiteiten alsnog verwoest in het geweld. Nu, maanden nadat de regeringstroepen van president Assad alle omliggende steden uit handen van de rebellen heeft teruggewonnen, kan het museum zijn deuren weer openen.

Lees ook: Hoe bescherm je Syrische kunstschatten na zes jaar burgeroorlog? Kunst ligt verstopt onder de grond, is geroofd of kapot gemaakt.

Vier van de vijf afdelingen zijn opnieuw geopend met een deel van de collectie. “We stellen een groep kunstvoorwerpen tentoon uit alle perioden van de prehistorie, de oudheid, en de klassieke Islamitische tijdperken”, meldt de adjunct-directeur aan Reuters. Honderden artifacten zijn nu weer door de bezoekers te bewonderen.

Syrisch erfgoed

Het museum geldt als een van de belangrijkste historische musea van het Midden-Oosten. Toen de opstand in 2011 aan kracht won begon de Syrische regering het museum te evacueren. Gedurende de oorlog is gevreesd voor het lot van het Syrisch erfgoed. De overwelfde oude markt van Aleppo, die op de Werelderfgoedlijst staat, is grotendeels verwoest door gevechten. De grote tempels in Palmyra werden bewust vernietigd door IS. Het museum in Raqqa is in zijn geheel leeggeroofd.

In een reeks overwinningen door het leger van Assad sinds 2015, gesteund door Russische troepen, werd het gebied rond Damascus heroverd. Nu probeert de regering de leefomstandigheden in de hoofdstad te normaliseren.

Kijk mee in het museum op de openingsdag: