Slachtoffers aanslag synagoge Pittsburgh tussen 54 en 97 jaar oud

Drie vrouwen en acht mannen zijn om het leven gekomen bij de schietpartij. Volgens minister van Justitie Jeff Sessions kan de dader de doodstraf krijgen.

Een vrouw brengt bloemen naar de plek van de aanslag.
Een vrouw brengt bloemen naar de plek van de aanslag. Foto Cathal McNaughton/Reuters

De elf mensen die bij de schietpartij in een synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh omkwamen, waren tussen de 54 en 97 jaar oud. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt. Het gaat om acht mannen en drie vrouwen. Onder de doden waren minstens één stel en twee broers. Hun families zijn op de hoogte gebracht.

Ook heeft de politie details bekendgemaakt over de aanslag zelf. De 46-jarige Robert Bowers zou zo’n twintig minuten in de synagoge zijn geweest. Hij was gewapend met een semiautomatisch geweer en drie andere vuurwapens. Bowers heeft in drie verschillende vertrekken van het gebouw slachtoffers gemaakt, ook zou hij heel vaak hebben geschoten: in het hele pand zijn hulsen aangetroffen.

Het is niet duidelijk waarom Bowers deze specifieke synagoge heeft uitgekozen. Volgens de openbaar aanklager lijkt het er niet op dat de man samenwerkte met anderen.

Lees ook: Rouwenden in Pittsburgh laken Trumps harde taal

29 aanklachten

De 46-jarige Robert Bowers, die nog in het ziekenhuis ligt, zou tegen de politie hebben gezegd dat hij vindt dat “alle Joden moeten sterven” en dat zij “genocide op zijn soort mensen plegen”.

De man wordt ervan verdacht 29 misdaden te hebben begaan: van elfvoudige moord tot het belemmeren van religieuze vrijheid. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zou Bowers veroordeeld kunnen worden tot de doodstraf. President Trump zei zaterdag dat hij vindt dat “alle mensen die dit doen de doodstraf verdienen”. Bowers zal waarschijnlijk maandag voor de rechter komen.