Noord-Brabant

Migranten verbleven al twee maanden in grensgebied bij Bladel

Een tentenkamp van migranten in de bossen van het Brabantse Bladel. De politie heeft 38 mensen opgevangen.
Een tentenkamp van migranten in de bossen van het Brabantse Bladel. De politie heeft 38 mensen opgevangen. Foto ANP/GinoPress

De 38 Irakese migranten die vrijdagmiddag werden ontdekt in de bossen bij het Noord-Brabantse Bladel, verbleven al „bijna twee maanden” in de omgeving. Dat zeggen medewerkers van een benzinestation nabij het tentenkamp. Vier à vijf mannen uit de groep kwamen iedere avond naar het benzinestation om stokbrood en water te kopen, vertellen zij. Het winkelpersoneel deed al snel melding bij de politie.

De politie Oost-Brabant bevestigt dat zij „al eerder” een melding heeft gehad over deze groep migranten. Volgens de politie bleek toen uit onderzoek dat de groep zich op dat moment op Belgisch grondgebied bevond. Het tentenkamp bij Bladel waar de migranten vrijdag waren , en het pompstation, ligt vlakbij de grens.

Lees ook de reportage uit Bladel: De doornatte slaapzakken bleven achter

Waarnemend burgemeester Peter Maas (CDA) van Bladel was niet op de hoogte van de wekenlange aanwezigheid van de groep in de regio. Hij hoorde pas een week geleden over de Irakezen, nadat een voorbijganger de gemeente had benaderd. Toen bevond het tentenkamp zich op Nederlands grondgebied. Een politiewoordvoerder zegt dat er toen „meteen actie” is ondernomen.

Burgemeester Maas zegt zich zorgen te maken over de vluchtelingenproblematiek rond de snelweg in zijn gemeente. Langs de A67 is volgens hem recent nog een „busje met migranten” van de weg gehaald. De parkeerplaats met tankstation langs de snelweg, met veel vrachtwagens uit het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa, is „een ideale plek”. „Het is een belangrijke route vanuit het Duitse Roergebied naar Engeland.” Ook de Irakese migranten in Bladel waren volgens de politie Oost-Brabant onderweg naar het Verenigd Koninkrijk.

De migranten werden in eerste instantie na de ontruiming van hun tentenkamp overgebracht naar het azc in Budel. Omdat ze geen asiel wilden in Nederland, zijn de migranten weer vertrokken.