Judoka Juul Franssen wint goud in Abu Dhabi

Franssen won in de klasse tot 63 kilogram. In de finale versloeg ze de Sloveense Andreja Leski.

Juul Franssen na een overwinning in Baku, op 23 september.
Juul Franssen na een overwinning in Baku, op 23 september. Foto Mladen Antonov/AFP

Judoka Juul Franssen heeft zondag goud veroverd op de Grand Slam van Abu Dhabi. Ze won in de klasse tot 63 kilogram in de finale van de Sloveense Andreja Leski. Frank de Wit behaalde in de klasse tot 81 kilogram de bronzen medaille. Hij versloeg de Canadees Etienne Briand.

Franssen ging op herhaling in het prestigieuze toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze schreef de Grand Slam van Abu Dhabi in 2016 ook op haar naam. Dat ze in vorm was, bewees de Limburgse vorig maand al met brons op de WK in Baku (Azerbeidzjan).

Op haar Twitteraccount pronkte Franssen met haar medaille:

Twitter avatar FranssenJuul Juul Franssen [ GOUD GRAND SLAM ABU DHABI 2018 🥇 ] https://t.co/ci6dbEm2t7

De Nederlandse begon haar wedstrijddag met winst op de Oostenrijkse Tina Zeltner. Vervolgens besliste Franssen een spannend gevecht tegen de Britse Alice Schlesinger in de golden score op ippon. In de halve finale was het ippon voor Franssen tegen de Duitse Marina Trajdos. Ook de finale won ze op ippon, na een slopend gevecht in de golden score.

De Wit reikte tot de halve finales, maar werd daarin gestuit door Sagi Muki uit Israël. Tegen de Canadees Briand volstond een waza-ari voor de bronzen plak.

Conflict judobond

Omdat Franssen niet fulltime wilde meetrainen in het centrale trainingprogramma in Papeldal werd Franssen begin 2017 door de judobond uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. In datzelfde conflict met de judobond raakte ze ook haar A-status kwijt. Na een jaar kreeg ze in een kortgeding gelijk van de rechter: de uitsluiting moest worden teruggedraaid. (ANP)