Is Pieter van den Hoogenband nou wel of niet geschikt voor deze olympische rol?

Chef de mission NOC*NSF beslist maandag over de chef de mission voor ‘Tokio 2020’. Pieter van den Hoogenband blijft een belangrijke kandidaat.

Pieter van den Hoogenband.
Pieter van den Hoogenband. Foto Lex van Lieshout/ANP

  Als het aan Pieter van den Hoogenband ligt, wordt hij de nieuwe chef de mission voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De oud-zwemmer is een belangrijke kandidaat en wil zelf héél graag, zoveel is zeker. Maar is hij de enige?

  Het bestuur van sportkoepel NOC*NSF vergadert maandag over de aanstelling van een chef de mission; ook over die voor de Paralympische ploeg in 2020 – zeer waarschijnlijk Esther Vergeer – en de Europese Spelen van 2019. Maar de nieuwe man (of vrouw?) voor ‘Tokio 2020’ is de belangrijkste van de drie.

 1. Waarom benoemt NOC*NSF een nieuwe chef de mission?

  Voornamelijk uit onvrede over het functioneren van Maurits Hendriks als chef de mission op de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro. De technisch directeur kreeg voor zijn bijrol als ploegleider bij de evaluatie een onvoldoende van de sportbonden, na publiekelijk te zijn bekritiseerd vanwege de ‘losersvlucht’ en het wegsturen van turner Yuri van Gelder. Doorlichting van de afdeling Topsport door adviesbureau AT Kearney leerde de directie van NOC*NSF dat de combifunctie van technisch directeur en chef de mission beter opgesplitst kan worden. Aldus geschiedde.

  Hendriks werd bij een interne sollicitatieprocedure verkozen boven manager Topsport Jeroen Bijl als ‘nieuwe’ technisch directeur en is sindsdien alleen nog verantwoordelijk voor beleids- en prestatieontwikkeling in de topsport. De nieuwe chef de mission leidt de olympische ploeg zowel naar als op de Spelen en wordt het gezicht naar buiten toe.

  De verbinding van beide taken in één persoon was veertien jaar terug een idee van toenmalige technisch directeur Charles van Commenée, die de bemoeienis van een externe chef de mission met de olympische ploeg maar amateuristisch vond. De huidige hoofdcoach van de Atletiekunie is nog steeds een verklaard tegenstander van de ontvlechting.

 2. Is Pieter van den Hoogenband de enige kandidaat-chef de mission?

  Dat is onbekend, omdat hij zelf de publiciteit heeft gezocht en NOC*NSF geen namen bevestigt. Waarschijnlijk is of was ook oud-judoka Mark Huizinga in beeld. Hij leidde tot volle tevredenheid van de sportkoepel de Nederlandse ploeg op de recente Jeugd Olympische Zomerspelen in Buenos Aires.

  Uit gelekte informatie blijkt onomwonden dat Hendriks de voorkeur geeft aan Van den Hoogenband. Vast staat dat zowel hij als algemeen directeur Gerard Dielessen sollicitatiegesprekken met de oud-zwemmer heeft gevoerd. Van dergelijke gesprekken met Huizinga is niets bekend. Een mogelijke derde kandidaat, oud-schaatser Carl Verheijen, tweevoudig chef de mission bij de Jeugd Olympische Winterspelen, zegt desgevraagd dat er met hem niet gesproken is. Het ligt ook meer voor de hand dat hij in beeld is als chef de mission voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Beijing.

 3. Lees ook het profiel: Van den Hoogenband zou een ideale ‘feelgoodchef’ zijn
 4. Waarom is Van den Hoogenband nog niet aangesteld?

  Naar het schijnt, omdat er binnen het bestuur verdeeldheid is over zijn geschiktheid. En naar verluidt, wordt er eveneens aangehikt tegen zijn salariswensen. Tegenover de Volkskrant liet Van den Hoogenband weten dat het proces onnodig vertraagd zou zijn door de ‘onnavolgbare’ houding van André Bolhuis. Schijnbaar is de voorzitter niet overtuigd van Van den Hoogenbands competenties.

 5. Komt de aanstelling niet laat?

  Zeker, want de Spelen in Tokio beginnen over minder dan twee jaar. De zeilers en springruiters hebben zich zelfs al geplaatst. NOC*NSF is al enige jaren bezig met de voorbereidingen. Dan zou het logisch zijn dat een chef de mission daarbij betrokken is. Dat was ook de bedoeling, want bij zijn switch als technisch directeur, in mei 2017, meldde Hendriks dat later dat jaar een chef de mission zou worden aangesteld. Dat contrasteert met de opmerking van de woordvoerder nu, dat het de bedoeling was die functie minimaal anderhalf jaar voor ‘Tokio’ te vervullen. NOC*NSF meent dat hij vanaf dat moment moeiteloos kan instromen. Het kan zijn dat de aanstelling bewust is vertraagd, of de geschikte persoon was op zo’n korte termijn onvindbaar. Hendriks heeft zonder chef de mission de uitzending van een ploeg al in de steigers gezet. Hij is menigmaal in Tokio geweest en de bonden weten al waar ze in Japan hun laatste voorbereidingen op de Spelen treffen.

 6. Holt die werkwijze niet het takenpakket van de chef de mission uit?

  Zolang niemand is benoemd, bestaat er geen verwarring over de bevoegdheden, zegt een ingewijde. Maar een goede afstemming van taken is noodzakelijk om te voorkomen dat Hendriks en de chef de mission in elkaars vaarwater terechtkomen. Nu de planning voor de Zomerspelen al in een vergevorderd stadium is, kan moet de nieuwe man zich inschikkelijk opstellen. Het wordt interessant te zien hoe de rol van chef de mission zich verhoudt tot die van de technisch directeur. Is er genoeg ruimte voor een eigen invulling of wordt hij, zoals sceptici binnen bonden beweren, een ‘marionet de mission’?