’s Nachts werken betaalt meer, daardoor hoef ik maar twee dagen te werken’

Verdienen & Uitgeven Ferdi Eralp (28) is leidinggevende in een supermarkt en houdt zijn vaste lasten zo laag mogelijk. „’s Nachts werken betaalt meer, daardoor hoef ik maar twee dagen te werken, in plaats van drie of vier.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Toen ik onlangs afstudeerde vroeg ik mij af: hoe wil ik mijn leven indelen? Als twintiger is het een grote uitdaging om passend werk te vinden, net als een stabiel inkomen en een betaalbare woning. Ik ben er toen echt voor gaan zitten en liet mij inspireren door het boek over de 4-urige werkweek van Timothy Ferriss. Ik heb besloten niet voor één vaste baan te gaan. Ik ben bang dat ik anders een spoor mis, als het gaat om het inzetten van mijn talenten en energie.

„Ik heb voor nu de ideale situatie gevonden. Doordeweeks onderneem ik en in het weekend werk ik ’s nachts als leidinggevende bij een AH to go in Amsterdam. Mijn dienst duurt van elf uur ’s avonds tot half acht ’s ochtends. In de vroege uurtjes wisselen de vaste groepen elkaar af: uitgaanspubliek, daklozen, kantoormensen op weg naar hun werk. ’s Nachts werken betaalt meer, daardoor hoef ik maar twee dagen te werken, in plaats van drie of vier.

„Van huis uit heb ik goed leren sparen. Van alles dat binnenkomt zet ik de helft opzij, zo’n 1.000 euro per maand. Zo heb ik mijn eerste auto bij elkaar gespaard – een tweedehands auto die zuinig rijdt en nauwelijks is gebruikt. Mijn doel is om voor mijn vijfendertigste een minipensioen te hebben, mocht ik dan zonder werk zitten.”

UIT

‘Mijn strategie is om mijn vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Ik woon antikraak in Mijdrecht, in een huis van 115 vierkante meter mét gigantische tuin. Een tijd geleden heb ik zoveel mogelijk abonnementen en verzekeringen geschrapt.

„Wel houd ik van comfort, ik geef veel geld uit aan wellness. Ik zit bij een luxe sportschool waar ik krachttraining en yoga doe, en ze hebben er een sauna. Ook neem ik elke maand wel een massage. Eens per jaar ga ik naar een spa in Turkije, buiten het seizoen om. Daar lig ik dan de hele dag in een modderbad.

„Je hebt maar één lichaam en één huid, dus ik vind het belangrijk daar goed voor te zorgen. Toen ik drie jaar geleden met mijn ouders voor het eerst in het Turkse resort was, dacht ik: dit hotel is een pareltje om in Nederland te promoten. We raakten bevriend met de eigenaren, ik stelde voor hun marketing te doen. Dat doe ik ondertussen al een paar jaar.

„Sinds de lente eet ik vegetarisch. Het is wat duurder, en omdat ik veel sport moet ik andere manieren vinden om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Maar het gevoel dat ik een steentje bijdraag is mij meer waard. Aan horeca geef ik niet veel uit. Een paar maanden geleden kocht ik wel een espressomachine. Ik begin de dag nu altijd met een dubbele cafeïnevrije espresso, dat is echt mijn geluksmomentje. Als ik daarmee bezig ben, dan denk ik: wat een lekkere start voor mij.”