Frits van Oostrom wint Libris Geschiedenis Prijs

De letterkundige ontvangt de prijs voor zijn boek ‘Nobel streven’ over de ridder Jan van Brederode.

Foto Robin Utrecht

Neerlandicus Frits van Oostrom heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2018 gewonnen voor zijn boek Nobel streven over ridder Jan van Brederode. Hij wint daarmee een bedrag van 20.000 euro.

Twitter avatar LibrisGescPrijs Libris Gesch Prijs Van harte gefeliciteerd Frits van Oostrom met het winnen van de Libris Geschiedenis Prijs 2018! https://t.co/3VdSJCesko https://t.co/SfIDPFtGIy

Van Oostrom ontving de prijs zondag uit handen van juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem tijdens een live-uitzending van het radioprogramma OVT op NPO radio 1. De jury stelt dat Van Oostrom de Middeleeuwen op een meeslepende manier tot leven heeft gewekt:

“Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij: ziekte, dood, verdriet en pijn. Heel knap laat Van Oostrom bovendien aan een groot publiek zien hoe je met historische bronnen omgaat. Een rijk en inspirerend boek.’”

Reconstructie

NRC-redacteur Bas Blokker schreef een jaar geleden al naar aanleiding van een interview met Van Oostrom over Nobel streven:

“Als een rechercheur reconstrueert Van Oostrom het leven van Brederode in strikte chronologie. Van zijn geboortedatum die om en nabij de 1372 moet liggen, tot aan zijn dood op 25 oktober 1415 op het slagveld bij Azincourt, een van de dieptepunten van de Honderdjarige Oorlog.”

In die ruim veertig jaren er tussenin, schrijft Blokker, gaat Brederode, heer van een machtig slot in Santpoort, op pelgrimstocht naar een vagevuur-grot in Ierland. Hij haalt hij zichzelf een hebzuchtige schoonvader op de hals die hem tot op de laatste cent uitkleedt. Het lukt hem niet met zijn vrouw een kind te krijgen. Hij treedt uit wanhoop of berekening in een kartuizer klooster in. En hij treedt weer uit als de belangen van zijn familie daarom vragen.

Lees ook dit interview met Frits van Oostrom: Rechercheur van de Middeleeuwen

AKO Literatuurprijs en Spinozaprijs

Frits van Oostrom (1953) is hoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen.

Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek Maerlants wereld won in 1996 de AKO Literatuurprijs.