Opinie

Feyenoord kukelt over het randje

Wilfried de Jong

Een uur voor de Klassieker kreeg ik op mijn mobieltje ongevraagd een product aangeboden. Het ging om een ‘corrigerend onderhemd’. Er stonden twee foto’s bij de reclame. Op de eerste een in elkaar gezakte man met kromme rug en op de tweede een stoere vent met zijn borst naar voren en de kin omhoog.

Over Rotterdam werd vroeger beweerd dat ze daar alleen overhemden met opgestroopte mouwen verkochten. Gewerkt moest er worden. Dat beeld is aangepast; er hangt meer in de kledingkast dan alleen werkkleding.

Voor aanvang van de wedstrijd zag ik Robin van Persie al in de eerste minuut van de warming-up voorovergebogen op het veld zitten. Hij maakte zijn veter opnieuw vast en sloot af met een strakke knoop met twee bengelende lussen. Even later sprak hij zijn team toe.

Feyenoord toonde rechte ruggen.

Vijf minuten voor de aftrap stonden beide teams klaar in de catacomben. Er klonk gehuil. Een Amsterdams jongetje dat aan de hand van een Ajax-speler mee het veld op mocht, durfde opeens niet meer. Een jankend knaapje in een Ajaxshirt; dan denk je als Feyenoorder dat het een gunstig voorteken is.

Zou het eindelijk weer eens lukken om in de Arena te winnen?

De Rotterdammers startten furieus. Ze namen het initiatief en gaven de Ajax weinig tijd om op te bouwen. Coach Giovanni van Bronckhorst: „De afspraak was om met gezonde agressie de wedstrijd te beginnen, maar niet over het randje.”

Wat is gezonde agressie? En waar ligt ‘het randje’? Een bokser in het nauw, een nachtclubportier of een lid van een bekende motorclub in het land denken daar ongetwijfeld verschillend over.

In de zesde minuut liet Jeremiah St. Juste zien waar voor hem dat randje lag. De Feyenoord-verdediger schoof de bal te ver voor zich uit en maakte een onbesuisde trapbeweging. Ajax-verdediger Nicolas Tagliafico werd aan zijn onderbeen geraakt door de noppen.

Een rode kaart voor ongezonde agressie.

Feyenoord-icoon John de Wolf had bij het terugzien van de actie een mooie verspreking in petto: „Dit is een onervaren fout.”

Feyenoord moest door met tien man en na twintig minuten viel het eerste tegendoelpunt. De hoofdjes hingen voorover richting het gras, dat kon zelfs een corrigerend onderhemd niet voorkomen. Behoudens een enkele uitval waren de Rotterdammers meer in de weer met tegenhouden dan met voetballen.

Frits Abrahams had als ‘man of the match’ zonder twijfel de VAR gekozen, omdat die na vijf minuten de wedstrijd al besliste

Na afloop fantaseerden een paar Feyenoordspelers over een mogelijk verloop zonder die rode kaart.

Wat als. Stel dat.

Wie het duel goed had bekeken, zag het verschil in kwaliteit. Ajax – helemaal niet in beste doen – was technisch behendiger en had meer spelers die konden passeren, al vergat het elftal door te bijten.

Inmiddels draait de naald van de pick-up al jaren hetzelfde rondje in de uitgesleten groef: tijdens de Klassieker in de Arena rennen 22 (soms 21) spelers 90 minuten achter een bal aan en uiteindelijk winnen de Ajacieden.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.