Extreemrechtse Bolsonaro nieuwe president van Brazilië

De Braziliaanse kiesraad heeft bekendgemaakt dat Jair Bolsonaro definitief de winnaar is van de presidentsverkiezingen.

Foto Ricardo Moraes/Reuters

De extreemrechtse Jair Bolsonaro is na het tellen van 97 procent van de stemmen officieel de winnaar van de Braziliaanse presidentsverkiezingen, meldt de kiesraad. De oud-militair heeft ongeveer 55 procent van de stemmen gehaald en heeft daarmee ruimschoots zijn linkse uitdager Fernando Haddad verslagen.

Direct na het bekend worden van de uitslag barstte in Rio de Janeiro een groot feest los met vuurwerk, meldt correspondent Nina Jurna. Maar ook werd gelijk de weerstand tegen de ‘tropische Trump’ zichtbaar:

In zijn overwinningsspeech zei Bolsonaro zondagavond lokale tijd dat het afgelopen is met het door hem zo verfoeide linkse beleid:

“We kunnen niet doorgaan met flirten met het communisme. We gaan het lot van Brazilië veranderen.”

Lees ook: De nieuwe Braziliaanse president predikt al dertig jaar geweld

Bolsonaro doet regelmatig homofobe en racistische uitspraken en laat zich ook denigrerend uit over vrouwen. Maar veel kiezers zien in hem een sterke man die met harde hand de criminaliteit gaat aanpakken en ook een eind kan maken aan de corruptie in Brazilië.

Hij benadrukte in de speech na zijn overwinning dat hij al zijn campagnebeloften gaat waarmaken, waaronder vooral ook het beëindigen van de corruptie na jaren van linkse leiders.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondagavond gebeld met Bolsonaro om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning, meldt het Witte Huis. De twee hebben afgesproken intensief samen te werken om de levens van mensen in de Verenigde Staten en Brazilië te verbeteren en als regionale leiders ook van het hele Amerikaanse continent.

‘Gevaar voor de democratie’

Zijn tegenstander Fernando Haddad was de vervanger van de eigenlijke kandidaat van de linkse Arbeiderspartij (PT): oud-president Lula. Maar die zit in de gevangenis na een omstreden veroordeling vanwege corruptie.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen drie weken geleden behaalde Bolsonaro al 46 procent van de stemmen, net niet genoeg om al in één klap de nieuwe president te worden, Maar nu wordt hij dat alsnog en houden zijn tegenstanders hun hart vast, want met zijn verheerlijking van de voormalige dictatuur van Brazilië zien ze hem als een groot gevaar voor de democratie

Met de verkiezing van Bolsonaro maakt Brazilië na 13 van de laatste 15 jaar door presidenten van de linkse Arbeiderspartij (PT) te zijn geleid een enorme ruk naar rechts en dat kan gevolgen hebben voor heel Zuid-Amerika, constateert correspondent Nina Jurna:

Brazilië is met 210 miljoen inwoners het vijfde grootste land ter wereld en gaat op dit moment door de zwaarste economische crisis in dertig jaar. Op 1 januari treedt Jair Bolsonaro aan als opvolger van interim-president Michel Temer.