Opinie

Als de redactie haar eigen agenda bepaalt

Op welke dossiers zet je als krant breed in? Daar hebben we op de redactie soms lange gesprekken over. Zeker, je wilt de actualiteit goed coveren. Maar je wilt zelf ook je journalistieke agenda bepalen.

Beeld Studio NRC

Al maanden geleden sprak de kunstredactie met de hoofdredactie af dat ze een groot dossier wilde maken over roofkunst. Westerse musea van Parijs tot Leiden worstelen met de vraag hoe om te gaan met koloniale collecties. Afgelopen donderdag wijdden we het volledige Cultureel Supplement aan het thema.

De economieredactie en de onderzoeksgroep zetten de voorbije weken hun tanden in een ander dossier, dat van Damen, Hollands grootste scheepsbouwer. Tegen het bedrijf loopt al anderhalf jaar een strafrechtelijk onderzoek, omdat er sprake zou zijn van corruptiebetalingen aan dubieuze tussenpersonen.

Afgelopen week kwam een derde dossier dat NRC al jaren volgt op de voorpagina’s van alle kranten: de financiële toestand van sommige ziekenhuizen. Is dit het onvermijdelijke gevolg van marktwerking in de zorg?

Een bijzonder dossier van de mediaredactie: daar vroegen de collega’s zich af wat het met je doet wanneer je van de een op de andere dag zelf in de schijnwerpers van het nieuws komt te staan. Vijf mensen vertellen over wat hen overkwam.

En tot slot het meest intrigerende verhaal van de week, dat dan weer geen deel uitmaakte van een groter project: twee vrienden die 44 jaar geleden in een Fiat stapten en nooit meer terugkwamen.

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.