Ajax langs Feyenoord in Klassieker die nooit een wedstrijd was

Klassieker Ajax wint met 3-0 van Feyenoord, dat al na vijf minuten met tien man kwam te staan. Daarmee werd deze Klassieker een voetnoot in de geschiedenis.

Hakim Ziyech (midden, naast Daley Blind) nadat hij Ajax op 2-0 heeft gebracht. Het werd uiteindelijk 3-0.
Hakim Ziyech (midden, naast Daley Blind) nadat hij Ajax op 2-0 heeft gebracht. Het werd uiteindelijk 3-0. Foto Olaf Kraak/ANP

Het was het horrorscenario voor een ploeg die toch al zonder veel vertrouwen was afgereisd naar de Johan Cruijff Arena. Een rode kaart en een achterstand, alles binnen een tijdsbestek van 23 minuten. Wat kon er nog verwacht worden van deze Klassieker, zondagmiddag in Amsterdam? Weinig. Het werd uiteindelijk 3-0 voor Ajax.

Eigenlijk was het qua spanning al na vijf minuten gedaan, na de oliedomme overtreding van rechtsback Jeremiah St. Juste op Ajax-linksback Nicolás Tagliafico. St. Juste nam op de helft van Ajax de bal verkeerd aan, speelde hem iets te ver voor zich uit, probeerde zich te herstellen en ging onbesuisd door op Tagliafico, waarbij hij met zijn linkervoet het rechteronderbeen van de Argentijn raakte.

Arbiter Björn Kuipers gaf in eerste instantie geel, maar nadat hij op advies van de videoscheidsrechter de beelden had bekeken, gaf hij rood. Het was de snelste rode kaart ooit in een Klassieker. Vorig seizoen kreeg spits Nicolai Jørgensen ook rood tijdens het duel in Amsterdam.

Met een man meer lag een galavoorstelling van Ajax in de lijn der verwachting, maar die bleef uit. Ajax, momenteel in topvorm, won eenvoudig zonder zich nadrukkelijk in te spannen.

Lees ook dit artikel over waarom Feyenoord zelden wint in Amsterdam: de rode lap is misschien te groot

Blunder Justin Bijlow

De ploeg kwam op 1-0 door een blunder van Feyenoord-doelman Justin Bijlow, op een slap schot van Frenkie de Jong. Hij liet de bal door zijn benen gaan, herstelde zich nog, maar duwde de bal vervolgens met zijn borst over de doellijn. Waarbij opgemerkt moet worden dat Ajax-spits Kasper Dolberg met zijn rechtervoet de linker elleboog van Bijlow aantikte – maar dat werd door de arbitrage niet als een overtreding gezien. Het doelpunt kwam op naam van Bijlow.

Ajax kreeg veel kansen en kwam kort voor rust op 2-0 door een mooi geplaatst schot van Hakim Ziyech. Feyenoord had enkele kleine mogelijkheden via Steven Berghuis (afstandsschot) en een kopbal van Eric Botteghin uit een corner.

Dusan Tadic bepaalde in de tweede helft de eindstand op 3-0, na een voorzet van invaller David Neres.

Door de zege blijft Ajax in het spoor van koploper PSV, met een achterstand van vijf punten. Feyenoord staat nu tien punten achter op PSV.