‘Zouden ze hier ook hagelslag verkopen?’

Wie niet bekend is met de Israëlische cultuur zou denken dat in deze koshere supermarkt ruzie wordt gemaakt. Rond de toonbank verheffen de caissière en twee klanten hun stem. In werkelijkheid gaat het over de vraag of klant David Berenstein (46), die op zijn negende van Breukelen naar Israël emigreerde, aanspraak kan maken op een Nederlands paspoort. David is hier op vakantie met zijn vrouw Ronit, thuis runnen ze een uitgeverij in religieuze boeken.

Ik zie drop en stroopwafels in uw mandje. Herinneringen aan uw jeugd?

David: „Ja, ik heb goede herinneringen aan mijn kindertijd. De meren, de vriendelijkheid van de mensen. Het thuisfront appte een boodschappenlijstje. Zouden ze hier ook appelstroop en hagelslag verkopen? En die koekjes die Zwarte Piet gooit? ”

Pepernoten. Waarom emigreerde u eigenlijk?

David „Mijn ouders gingen uit elkaar, en mijn moeder – Syrisch-Joods – miste haar Israëlische familie. Dat was in 1980. Sindsdien ben ik niet één keer terug geweest.”

Is het moeilijk om hier kosher te eten?

Ronit: „In deze buurt zijn er opties. Verder zijn we goed voorbereid, in onze rugzak hebben we genoeg eten mee."

Wat is een kosher product dat iedereen zou moeten proberen?

Ronit: „Pindasnack Bamba en Krembo, een soort slagroom omhuld met een laagje chocola. Dat is authentiek Israëlisch en wordt nergens anders gemaakt.”