Zeker elf doden bij schietpartij synagoge VS

De schutter, een 46-jarige man, heeft zich overgegeven en is opgepakt. Hij opende het vuur terwijl in de synagoge in Pittsburgh een dienst gaande was.

Politie bij de Tree of Life-synagoge
Politie bij de Tree of Life-synagoge Foto Pam Panchak/Post-Gazette AP

Bij een schietpartij in en rondom een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn zaterdag zeker elf mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie van de stad zaterdag gemeld tijdens een persconferentie. Een schutter opende het vuur terwijl in de Tree of Life-synagoge de wekelijkse sabbatdienst gaande was.

President Donald Trump heeft de schietpartij veroordeeld als “een vreselijke massamoord en een puur kwaadaardige, antisemitische daad”. Hij heeft zaterdag laten weten naar Pittsburgh te zullen gaan. Het is nog niet duidelijk wanneer dat bezoek zal plaatsvinden.

Schutter opgepakt

De schutter heeft zich inmiddels overgegeven aan de politie. Hij is gewond geraakt en is gearresteerd. De man wordt momenteel in het ziekenhuis behandeld aan meerdere schotwonden. De FBI gaat het onderzoek leiden naar de aanslag. De FBI zei zaterdag dat de verdachte voor de aanslag niet bekend was bij de politie.

De vermoedelijke dader heet Robert Bowers en wordt omschreven als een witte, stevige 46-jarige man met een baard. Op social media omschreef hij zich als tegenstander van president Donald Trump en prees hij de nazi-Duitse dictator Adolf Hitler. Politiebronnen melden tegenover CBS News dat de man tijdens de aanval antisemitische leuzen schreeuwde en riep dat “alle joden dood moeten”. Daarmee lijkt alles erop te wijzen dat het om een ‘hate crime’ gaat. Op social media waren meerdere antisemitische uitlatingen en samenzweringstheorieën van Bowers te vinden. Zijn profielen zijn inmiddels verwijderd.

Bij de aanval vielen zeker zes gewonden. Onder de doden waren geen kinderen. Toen politieagenten zich rond 10.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd) naar de plaats haastten, werden zij beschoten. Daarbij raakten vier agenten gewond, aldus een politiewoordvoerder tegenover persbureau AP. De synagoge is gevestigd in een rustige buurt met een grote joodse gemeenschap in Pittsburgh, waar normaal weinig misdaad plaatsvindt. Het gebouw was vol ten tijde van de schietpartij.

Vermoed wordt dat de schutter voor de aanval een AR-15 gebruikte, het zelfde geweer dat bij veel andere schietpartijen de afgelopen jaren is ingezet. Ook had hij drie pistolen bij zich. Hij schoot eerst vier mensen in de kelder van het gebedshuis dood. Daarna ging hij naar de begane grond, waar hij nog eens drie mensen vermoordde. Het gebouw wordt door drie joodse congregaties gedeeld, die zaterdag allen een plechtigheid verzorgden.

Reactie Trump

Omwonenden kregen van de autoriteiten het advies om binnen te blijven. De burgemeester van Pittsburgh bezocht de synagoge. President Trump riep inwoners op dekking te zoeken en wenste hen Gods zegen toe:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Watching the events unfolding in Pittsburgh, Pennsylvania. Law enforcement on the scene. People in Squirrel Hill area should remain sheltered. Looks like multiple fatalities. Beware of active shooter. God Bless All!

Trump zei dat Amerikanen haat en verdeeldheid achter zich moeten laten en dat jodenhaat te allen tijde veroordeeld dient te worden. Trump zei dat het geweld niets te maken had met de Amerikaanse liberale wapenwetten, maar dat “de uitkomst anders was geweest als ze beveiliging” hadden gehad. De president zei dat de Verenigde Staten de doodstraf moeten kunnen opleggen voor misdaden als deze aanslag.

Jonathan Greenblatt, voorzitter van de joodse ngo Anti-Defamation League (ADL) die zich inzet tegen antisemitisme in de VS, zei “verslagen” te zijn vanwege de antisemitische aanval:

Twitter avatar JGreenblattADL Jonathan Greenblatt We are devastated. Jews targeted on Shabbat morning at synagogue, a holy place of worship, is unconscionable. Our hearts break for the victims, their families, and the entire Jewish community.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei “verslagen en verbijsterd” te zijn door de aanslag. “De hele bevolking van Israël rouwt met jullie mee”, zei de regeringsleider in een videoverklaring op Twitter:

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu I was heartbroken and appalled by the murderous attack on a Pittsburgh synagogue today: https://t.co/NBMO31lMU2

De aanval vond plaats in een week dat de VS werden opgeschrikt door een reeks bombrieven die naar Amerikaanse (oud-)hoogwaardigheidsbekleders werden gestuurd. Zeker veertien explosieven werden gestuurd naar onder meer de filantroop en Holocaustoverlevende George Soros, die vaak het mikpunt is van antisemitische samenzweringstheorieën. Ook oud-presidentskandidaat Hillary Clinton, oud-president Barack Obama en meerdere kopstukken binnen de Democratische Partij kregen bommen toegestuurd. De politie heeft tot nu toe één verdachte aangehouden: de 56-jarige Trump-aanhanger Cesar Sayoc.

Locatie van de synagoge:

Dit bericht is geactualiseerd. De aankondiging dat president Trump naar Pittsburgh gaat is toegevoegd.