PSV te sterk voor Groningen, De Graafschap walst Excelsior plat

PSV boekte een 1-2 uitzege tegen Groningen, tussen ADO Den Haag en NAC Breda werd het gelijk met 1-1.

Foto ANP

In het Hitachi Capital Mobility Stadion heeft PSV zaterdag met 1-2 van FC Groningen gewonnen. De Graafschap zette in Doetinchem uitploeg Excelsior weg met een ruime 4-1. In Den Haag eindigde het duel tussen ADO en NAC in 1-1.

FC Groningen - PSV: 1-2

PSV heeft zaterdag voor de derde keer dit seizoen een wedstrijd in de eredivisie in de slotfase beslist. Bij FC Groningen leek de koploper voor het eerst punten te verspelen, maar Denzel Dumfries bezorgde PSV in de 86e minuut alsnog de zege. In augustus sloeg PSV in uitwedstrijden tegen Fortuna Sittard (1-2) en PEC Zwolle (1-2) in de blessuretijd van de tweede helft toe. Toen waren Dante Rigo (Fortuna) en Luuk de Jong (PEC) de matchwinners.

Twitter avatar PSV PSV EINDSTAND #GROPSV 1-0 Memisevic (42, p)
1-1 Malen (45)
1-2 Dumfries (87) https://t.co/BshKVf5R2h

De Eindhovenaren, die nu tien wedstrijden op rij hebben gewonnen, kunnen zo ontspannen kijken naar de topper van zondag tussen de achtervolgers Ajax en Feyenoord. De Amsterdammers beginnen dat duel met een achterstand van acht punten op PSV. Feyenoord heeft nu tien punten minder dan de koploper.

PSV had bij Groningen in de eerste helft het merendeel van de tijd de bal, maar wist daar weinig mee te doen. De ploeg van trainer Mark van Bommel creëerde lange tijd zelfs geen enkele kans. Groningen was ook niet echt gevaarlijk, maar kwam nog wel tot twee afstandsschoten.

Kort voor rust opende de thuisploeg de score. Danny Makkelie legde de bal op de stip omdat Luuk de Jong in de ogen van de scheidsrechter Julian Chabot omver trok. Samir Memisevic schoot vanaf elf meter raak.

Het was voor het eerst dit seizoen dat PSV op achterstand kwam. De regerend landskampioen raakte niet van slag. Nog voor rust was het gelijk. Hirving Lozano stuurde Denzel Dumfries de diepte in. Op aangeven van de rechterverdediger werkte Donyell Malen in blessuretijd bij de tweede paal de bal binnen. Het was het tweede doelpunt dit seizoen van de buitenspeler, die normaal gesproken reserve is. Malen mocht in Groningen vanaf het begin meedoen omdat Steven Bergwijn nog steeds geblesseerd is.

In de tweede helft lukte het PSV wel meer om Groningen achteruit te drukken. Sergio Padt, die zondag bij Heracles (4-1) nog blunderde bij het tweede tegendoelpunt, onderscheidde zich. De doelman redde in de 56e minuut knap op een kopbal van De Jong. In de 77e minuut hield Padt Groningen opnieuw op de been. Dit keer hield hij Hirving Lozano van scoren af. Tussen die twee kansen door kwam Groningen er ook af en toe gevaarlijk uit, maar het ging vaak mis bij de eindpass.

PSV hield, met de ontknopingen tegen Fortuna Sittard en PEC Zwolle in het achterhoofd, vertrouwen. Terecht, zo bleek. Dumfries kon vrij doorlopen richting Padt en schoot beheerst raak.

De Graafschap - Excelsior: 4-1

De Graafschap heeft voor de derde keer dit seizoen een thuiswedstrijd gewonnen. Excelsior werd zaterdag met ruime cijfers verslagen: 4-1. Op de Vijverberg vervulde invaller Furdjel Narsingh, de oudere broer van Luciano Narsingh, een belangrijke rol.

Twitter avatar DeGraafschap De Graafschap WAT EEN AVOND! 🔥 Een klinkende 4-1 overwinning! #GRAexc 🔵⚪ https://t.co/ONv1gFcmyt https://t.co/F6mgG13BID

Narsingh kwam in de rust, toen het 1-1 stond, in de ploeg en na vier minuten minuten maakte hij met een goed schot de 2-1. Ruim vijf minuten later gaf hij een afgemeten voorzet op Youssef El Jebli, die knap raak kopte. Fabian Serrarens zorgde twintig minuten voor tijd voor nog meer vreugde in Doetinchem.

Halverwege de tweede helft moest Excelsior met tien man verder omdat verdediger Jurgen Mattheij zijn tweede gele kaart van de avond kreeg.

In de eerste helft mocht De Graafschap zich gelukkig prijzen dat het niet op achterstand stond. Door middel van een aantal omzettingen in de rust kreeg de thuisploeg meer controle. Dat resulteerde in het eerste half uur na rust in drie goals. De Graafschap had tot deze wedstrijd pas acht keer gescoord.

De Graafschap, dat tijdens de laatste thuiswedstrijd met 5-0 klop kreeg van sc Heerenveen, had eerder dit seizoen al gewonnen van Feyenoord (2-0) en Willem II (2-1). Aan uitwedstrijden hielden de Superboeren, die 15e staan, pas één punt over.

ADO Den Haag - NAC Breda: 1-1

Het duel tussen ADO Den Haag en NAC Breda heeft geen winnaar opgeleverd. In Den Haag werd het zaterdag 1-1 en de eindstand was al na 17 minuten bereikt.

Twitter avatar ADODenHaag ADO Den Haag 🔰 Afgelopen. ADO Den Haag speelt met 1-1 gelijk tegen NAC Breda. Ilic en El Khayati maakten de goals. #ADOnac https://t.co/Zj3kFZuEXc

De Servische middenvelder Luka Ilić zette NAC in de 12e minuut op voorsprong. Na een voorzet vanaf rechts raakte hij de paal maar in de rebound trof hij met een volley met links hard doel. Vijf minuten later schoot Abdenasser El Khayati beheerst raak na goed voorbereidend werk van Elson Hooi.

El Khayati maakte al zijn achtste goal van het seizoen. Hij was dit seizoen bij elf van de veertien goals (en de laatste tien) van ADO betrokken. El Khayati had precies 300 minuten niet gescoord voor ADO. Zijn laatste doelpunt was op 22 september, in de uitwedstrijd tegen Vitesse (1-1).

ADO heeft slechts één van de laatste zes competitieduels gewonnen, NAC wacht al acht wedstrijden op een zege. In het seizoen 2004-2015 zette NAC voor het laatst zo’n slechte reeks neer. In 2015 degradeerde NAC uit de eredivisie.

De laatste keer dat NAC een uitwedstrijd won was op 10 maart, uitgerekend tegen ADO (0-2).

PEC Zwolle - Heracles Almelo: 1-1

Heracles Almelo heeft bij PEC Zwolle genoegen moeten nemen met een gelijkspel. De Duitse coach Frank Wormuth van Heracles zag PEC Zwolle in de slotfase terugkomen tot 1-1. Heracles komt door het gelijkspel in punten gelijk met nummer drie Feyenoord (20), dat zondag in Amsterdam tegen Ajax speelt.

De Spaanse aanvaller Adrian Dalmau bracht Heracles al na ruim een kwartier op voorsprong in Zwolle. Hij tikte de rebound binnen nadat een schot van Brandley Kuwas op de lat was beland. Zwolle ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en zette extra druk. Een kwartier voor tijd schoot Mike van Duinen de 1-1 binnen. Darryl Lachman en Zian Fleming konden grote kansen op de winst voor Zwolle in de slotfase niet verzilveren.