Marokkaanse regering stemt in met afschaffing wintertijd

Het Noord-Afrikaanse land houdt per direct de zomertijd aan. Het besluit komt twee dagen voordat in Marokko de klok een uur teruggezet zou worden.

Een man draait handmatig de klok een uur terug. In Marokko hoeft dat niet meer te gebeuren.
Een man draait handmatig de klok een uur terug. In Marokko hoeft dat niet meer te gebeuren. Foto Sebastian Kahnert / AFP

Marokko schaft de wintertijd per direct af. De regering van het Noord-Afrikaanse stemde vrijdag in met een wetsvoorstel om de zomertijd permanent aan te houden.

Het besluit komt twee dagen voordat in Marokko de klok een uur teruggezet zou worden. De reden hiervoor is dat de regering wil voorkomen “dat er meerdere keren per jaar verschillende wijzigingen optreden met gevolgen op verscheidende niveaus”, citeert persbureau AP het wetsvoorstel. Marokko loopt normaal een uur achter op Nederland, omdat het land de tijdzone van het Verenigd Koninkrijk en Portugal aanhoudt. Vanaf dit weekend loopt de Marokkaanse tijd gelijk aan de Nederlandse.

Ook Nederland twijfelt

Zaterdagnacht op zondagochtend gaat in Nederland de wintertijd wel in. Sinds kort speelt de discussie over afschaffing van de zomer- en wintertijd op. Vorige maand stelde de Europese Commissie voor dat EU-lidstaten voor april volgend jaar kiezen voor de zomertijd óf de wintertijd.

Als het voorstel doorgang vindt dan kunnen de tijdzones van buurlanden in de Europese Unie verschillen. Nederland, Duitsland en Polen bijvoorbeeld houden nu dezelfde tijd aan. Dat zou in theorie kunnen veranderen naar een situatie dat Nederland en Polen dezelfde tijdzone aanhouden, terwijl de klok in Duitsland een uur achter- of voorloopt.

Voor het kabinet in Nederland kwam het voorstel als een verrassing. “Het is verstandig om terug te gaan naar één tijd”, zei vicepremier Hugo de Jonge (CDA) vorige week, maar hij vindt de onderbouwing van de voor- en nadelen van een permanente zomer- of wintertijd onvoldoende. Nederland wil zijn besluit in ieder geval afstemmen met buurlanden België en Duitsland, om tijdsverschillen te voorkomen.

België wil uitstel van de beslissing om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Het land volgt daarmee het voorstel van Oostenrijk, momenteel EU-voorzitter, om te wachten tot ten minste oktober 2021 voordat de gekozen tijdzones definitief ingaan. Oostenrijk wil meer tijd voor onderzoek naar wat de beste keuze is: zomer- of wintertijd.

Sportkoepel tegen afschaffing

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF wil geen afschaffing van het tweemaal verzetten van de klok. Voor de sporters zou een keuze tussen de zomertijd of wintertijd nadelig zijn, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen tegen persbureau ANP. Doordeweeks werken of studeren veel sporters overdag. “Daardoor kunnen ze alleen in de avonduren sporten”, zegt Dielessen. “Dat kan alleen op een accommodatie met verlichting of in een sporthal.” Maar sommige sporten kunnen alleen met daglicht en buiten beoefend worden. Dielessen: “Voor sporten als bijvoorbeeld wielrennen, hardlopen en watersport betekent het afschaffen van de zomertijd dat er alleen goed in het weekend buiten getraind kan worden.”

Lees ook: Den Haag worstelt met zomer- en wintertijd: wel of geen vaste koemelktijden?