Kiki Bertens verliest in halve finale WTA Finals

Bertens, de nummer negen van de wereld, verloor de wedstrijd in drie sets (5-7, 7-6 en 4-6). In een razend spannende wedstrijd ging Svitolina er met de winst vandoor.

Kiki Bertens (rechts) en Elina Svitolina voorafgaand aan hun wedstrijd in de halve finale van de WTA Finals.
Kiki Bertens (rechts) en Elina Svitolina voorafgaand aan hun wedstrijd in de halve finale van de WTA Finals. Foto Edgar Su/Reuters

Kiki Bertens heeft zaterdag de halve finale van de WTA Finals in Singapore tegen de Oekraïense Elina Svitolina verloren. Bertens, de nummer negen van de wereld, verloor van de nummer zeven, Svitolina (5-7, 7-6, 4-6) in 2 uur en 47 minuten.

De eerste set ging gelijk op. Het eerste setpunt van Svitolina kon de Nederlandse nog wegspelen, het tweede setpunt won de Oekraïense wel na een dubbele fout van Bertens. Bertens begon sterk aan de tweede set. Ze brak meteen de eerste servicegame van haar tegenstander. Uiteindelijk speelde Svitolina vier setpoints van Bertens weg en won de cruciale tiende game. In de tie-break vocht Bertens zich terug en won ze de tweede set met 7-6. De beslissende derde, razende spannende, set won Svitolina met 6-4.

De 26-jarige Bertens speelde twee keer eerder tegen de twee jaar jongere Svitolina. Twee jaar geleden verloor de Nederlandse ook van Svitolina in de groepsfase van de WTA Elite Trophy in het Chinese Zhuhai (6-2, 4-6 en 2-6). In augustus dit jaar versloeg ze de Oekraïense tennisster in de kwartfinales op het ATP-toernooi van Cincinnati (6-4 en 6-3), dat ze later ook zou winnen.

Bertens won twee van haar drie duels in de groepsfase. De laatste wedstrijd won ze na opgave van haar tegenspeelster Osaka, die na één set moest stoppen vanwege hamstringklachten. Svitolina won al haar drie duels in de groepsfase.

Het is nog niet bekend tegen wie Svitolina in de finale speelt. De andere halve finale tussen de Amerikaanse Sloane Stephens (nummer zes van de wereld) en Tsjechische Karolina Plisková (nummer acht van de wereld) begint om 13.30 uur Nederlandse tijd. Bertens was de eerste Nederlander die meedoet aan de WTA Finals sinds Brenda Schultz-McCarthy in 1997, beide tenissters verloren in de halve finale. Nog nooit heeft een Nederlandse tennisster de finale van het toernooi gehaald.

WTA Finals

Aan de WTA Finals doen de acht best geklasseerde speelsters ter wereld mee. Kiki Bertens was in eerste instantie te laag geplaatst voor het prestigieuze toernooi. Bij het WTA-toernooi in Moskou werd ze al in de tweede ronde uitgeschakeld, waardoor ze de nummer acht van de wereld, de Tsjechische Karolina Plisková, niet meer kon inhalen. Bertens stond als nummer negen van de wereldranglijst bovenaan de reservelijst. Door een rugblessure van de nummer één van de wereld, de Roemeense Simona Halep, kon zij toch deelnemen

Jaarlijks vinden de WTA Finals plaats aan het einde van het tennisseizoen. Alleen de beste acht tennisspeelsters uit het enkelspel en de beste acht koppels uit het dubbelspel mogen meedoen, waardoor het toernooi gezien wordt als het officieuze wereldkampioenschap van het vrouwentennis. Het totale prijzengeld is bijna 6,1 miljoen euro en voor de winnares van het enkelspel ligt er 1,6 miljoen euro klaar. Bertens speelde tijdens het eindejaarstoernooi 438.000 euro bij elkaar.

Lees ook: Tenniscoach Raeom Sluiter: ‘Het is heel belangrijk dat Kiki zich eerst uit’