Reportage

Jetten? ‘Wel heel erg Zondag met Lubach’

D66, Utrecht, Wageningen Na een jaar regeren is er bij studenten in Utrecht en Wageningen weinig liefde voor hun partij D66. Ja, dat raadgevend referendum, hè. En onderwijs dan? „Je zou denken dat D66 iets doet voor het hoger onderwijs, maar dat valt tegen.”

Het is geen doelgroep die overloopt van enthousiasme over de democratie. „Stemmen? Dat was lang geleden toch?”, vragen studenten verstoord. De keuze viel het vaakst op D66. Op de campus van de Universiteit Utrecht koos een derde voor de partij. Net zoveel als op de campus van Wageningen.

Na een jaar regeren is onder studenten weinig liefde voor ‘hun’ partij te bespeuren. Ze beginnen bijna allemaal over het raadgevend referendum dat werd afgeschaft. „Met het slechte excuus dat het een raadgevend en geen bindend referendum is, dus niet zaligmakend”, zegt Twan Aalders (20) op de universiteitscampus Uithof in Utrecht. „Ik had juist verwacht dat D66 erachter zou staan”. Mede-student Coen Vreeswijk (25) sluit zich erbij aan. „Niet dat ik zo’n referendum-fan was, maar het is wel opvallend hoe snel het de prullenbak in ging.”

„Natuurlijk wil je regeren, maar dit was hypocriet”, zegt Lout van der Zalm (18) in Wageningen. De vorige verkiezingen was hij twee weken te jong, anders had hij D66 gestemd. Nu weet hij dat niet meer zo zeker. „Ze hadden zo lang voor het referendum gestreden.” D66 is de onderwijspartij, weten studenten. „Je zou denken dat D66 iets zou doen voor het hoger onderwijs, maar dat valt nog tegen”, zegt Tes Kuilboer (22). Ze is niet tevreden over haar master International Development Studies. „Vorig jaar hadden we hier ver onder de honderd studenten, nu zit het er ruim boven. Er is ruimtetekort, docenten hebben eigenlijk niet genoeg tijd voor ons.”

Dat Alexander Pechtold vertrok als partijleider, ervaren studenten als een tegenvaller. „Pechtold was nice”, zegt Boris Vos (18). „Hij had overal een goed antwoord op. Behalve bij de dividendbelasting, laf dat hij daarin met Rutte meeging.” Om Rob Jetten gniffelen de studenten. „Dan ben ik wel heel erg Zondag met Lubach aan het volgen, hij zegt altijd hetzelfde”, zegt Van der Zalm. Anderen vinden hem „een beetje jong”. Maar ze schrijven Jetten en de partij nog niet af. „Bij Rob Jetten heb ik nog niet echt een notie gekregen van wie hij zelf is”, zegt Aalders (20). Wat hij gaat stemmen? „Dat zie ik wel. Jetten is nog een beetje een vraagteken.”

en