‘IS doodt zeker veertig Syrisch-Koerdische strijders’

De militanten zijn vrijdag en zaterdag bij aanvallen van IS om het leven gekomen.

Strijders van SDF in een verwoeste straat in Raqqa.
Strijders van SDF in een verwoeste straat in Raqqa. Foto Bulent Kilic/AFP

Zeker 41 strijders die aangesloten zijn bij de door VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn vrijdag en zaterdag in het oosten van Syrië omgekomen in gevechten met terreurgroep Islamitische Staat. Dat schrijft persbureau AP op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en het persbureau van IS.

De SDF is een Koerdisch-Arabische militie die in Syrië op de grond tegen IS strijdt. Amaq, het persbureau van IS, heeft beelden vrijgegeven waarop zes gevangengenomen strijders van SDF te zien zijn. Volgens het Observatorium vielen strijders van IS tot zaterdagochtend doelen van SDF aan langs de oostoever van de rivier de Eufraat in Oost-Syrië, in de provincie Deir Ezzor.

De SDF is sinds september in die regio bezig met een offensief tegen IS, in een poging de laatste bolwerken van terreurbeweging in het oosten van Syrië uit te roeien. Daarbij worden ze gesteund door luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie. Sinds het begin van het offensief zijn zeker 496 jihadisten omgekomen en zeker 270 SDF-strijders.