Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Nu de regen tegen de redactieramen slaat, NRC-kok Janneke Vreugdenhil in haar rubriek bananenbeignets bakt en het vanaf zondag een uur eerder donker wordt, kunnen we wel stellen dat de oproep bij het opinie-artikel ‘Kijken voor je lijst’ (20/10) op het goede moment kwam. De vraag was: ‘Stel, er wordt een kijklijst voor basis- en middelbare scholen ingevoerd. Welke film zou dan niet mogen ontbreken, en waarom?’ De filmtips blijven binnenkomen (inmiddels bijna 60, online bij het artikel en via de mail).

Ruud Onstein uit Aerdenhout noemt een kijklijst voor „de hedendaagse schooljeugd” een „oud en uitstekend idee”. Hij is dankbaar dat in zijn tijd de hele klas elke maand een klassieker in de bioscoop ging kijken, zo zag hij Fietsendieven en Les vacances de monsieur Hulot. „Ik ben daardoor gevormd en een filmliefhebber geworden.”

Als Brit Wijnmaalen één film moet kiezen, zou dat One Flew Over the Cuckoo’s Nest zijn, maar ze stuurt er 82 – onderverdeeld in thema’s als ‘Liefde & Seks’, ‘Ethiek’ en ‘Slavernij & Racisme’ – die ideaal zijn om te bespreken tijdens de les Maatschappijleer.

Ouders kunnen natuurlijk ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor de cinematografische opvoeding van hun kind, suggereert Anne Schram uit Zuiderwolde. Haar gezin begon vier jaar geleden aan „een groots project”: het kijken van de 250 beste films aller tijden. Als uitgangspunt namen ze The Best Movies of All time Map van David Honnorat: een metrokaart van film routes. Maar daar staat dan weer niet „de heerlijk ontregelende” coming of age film Moonrise Kingdom op – de tip van Taco Jansonius.

Wie nog een tip wil sturen (met een korte motivatie), kan dat tot woensdag 31 oktober doen. Daarna haalt filmredacteur Coen van Zwol het net op en presenteren we in Opinie & Debat de kijklijst van NRC-lezers. Wintertijd is filmtijd.