Ierland stemt voor verwijdering godslastering uit grondwet

Vooral jonge Ieren kozen voor het verwijderen van de wettekst. Ook werd president Michael Higgins herkozen.

Een Ier brengt zijn stem uit in het referendum over godslastering.
Een Ier brengt zijn stem uit in het referendum over godslastering. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

In een nationaal referendum hebben de Ieren met een grote meerderheid gestemd voor het schrappen van godslastering uit de grondwet. Bijna 65 procent van de kiezers stemde voor de afschaffing van straf op blasfemie. 43 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus.

Vooral veel jonge Ieren stemden voor de verwijdering van de wettekst: vier van de vijf kiezers onder de 35 was vóór. Onder 65-plussers was bijna de helft van de kiezers tegen. Michael Nugent, de voorzitter van de lobbygroep Atheist Ireland, lobbyde jarenlang voor de afschaffing. Tegen The Guardian zei hij:

“Dit betekent dat we af zijn van een middeleeuwse misdaad die überhaupt nooit in onze grondwet had mogen staan.”

Tot een paar jaar geleden wisten veel Ieren niet dat een verbod op godslastering in de grondwet was opgenomen. Het werd een onderwerp van discussie nadat acteur en komiek Stephen Fry in een tv-programma kritische uitspraken over religie had gedaan. Een kijker stapte daarop naar de politie. Die begon een onderzoek, maar kon volgens BBC niemand vinden die erdoor beledigd was. De laatste keer dat iemand in Ierland is veroordeeld voor godslastering is ruim 150 jaar geleden.

De laatste jaren heeft het katholieke Ierland meerdere wetswijzigingen doorgevoerd na referenda. Sinds 2015 is het homohuwelijk legaal in het land en eerder dit jaar werd ook het verbod op abortus teruggedraaid na een volksraadpleging.

De Ieren konden vrijdag ook voor een nieuwe president kiezen. De 77-jarige poëet en mensenrechtenactivist Michael Higgins werd herkozen en mag nog een zevenjarig ambtstermijn blijven zitten.