DELA gebruikt vingerafdruk overledene voor commerciële doelen

Het bedrijf bood nabestaanden een ring of ketting aan van de vingerafdruk van hun overleden dierbare.

Een uitvaartcentrum van DELA in Roermond.
Een uitvaartcentrum van DELA in Roermond. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Uitvaartorganisatie gebruikt afgenomen vingerafdrukken van overledenen om kettingen en ringen van te maken. Dat meldt NPO Radio 1-programma Radar zaterdag. De onderneming maakt sinds 1 september standaard vingerafdrukken van mensen die overlijden.

Nabestaanden van overledenen zeggen geschokt te zijn door de handelswijze van DELA. De dochter van een gestorven man ontving enkele weken na de uitvaart een bericht van de organisatie, waarin een ring of ketting van de vingerafdruk van de overledene werd aangeboden. Afhankelijk van het product lagen de kosten tussen de 124 en 1.320 euro.

De vrouw vroeg DELA onmiddellijk met de praktijken te stoppen. DELA liet weten dat standaard vingerafdrukken worden gescand. Alleen als iemand thuis overlijdt en er wordt onmiddellijk gemeld dat de familie niet wil dat er vingerafdrukken worden afgenomen, doet de onderneming dit niet. Ook kunnen de afdrukken op verzoek uit het bestand van DELA worden verwijderd.

Privacy

De uitvaartorganisatie stelt zelf tegenover Radar dat klanten tevreden zijn met de mogelijkheid en dat het bedrijf zich strikt aan de wet houdt. Dat laatste wordt betwist door advocaat Eric Osinga, die tegenover Radar stelt dat vingerafdrukken onder persoonsgegevens vallen. Die mag je niet afnemen zonder zeer duidelijk geformuleerde toestemming van nabestaanden.

Als het aan CDA-Kamerlid Chris van Dam ligt komt er zo snel mogelijk een einde aan de sieradendiensten van DELA. “Het is ongehoord om zonder toestemming vingerafdrukken te nemen voor commerciële doeleinde van mensen die net overleden”, zei de parlementariër tegenover Radar. “Ik zal minister [Sander] Dekker van Rechtsbescherming dan ook hierop bevragen hoe er voor gezorgd kan worden dat aan deze zeer ongepaste praktijken een einde wordt gemaakt”.