Reportage

‘Buma is uitgesprokener geworden’

CDA, Geesteren In Geesteren stemmen ze niet alleen om het geloof op het CDA, ook omdat de partij er zichtbaar is. Vooral Wopke Hoekstra vindt men een goede minister. Ze vrezen een electorale afstraffing voor regeren met de VVD.

‘Veel is er de laatste decennia veranderd in Geesteren”, waarschuwt een plakkaat in de Dorpsstraat. Het wijst op de mechanisatie van boerderijen, gemengd bedrijf dat overging in akkerbouw, en nieuwe woningen. In dit dorp (gemeente Tubbergen) bleef ook veel onveranderd. Zoals de loyaliteit aan het CDA. Bij de Kamerverkiezingen in 2017 stemde bijna de helft van de enkele duizenden dorpsbewoners op de partij.

De grote H. Pancratiuskerk torent boven de Dorpsstraat uit. Elk uur klinkt een klokkenspel. De politieke waan van de dag is hier ver weg. Wat maakt het uit wat wij hier vinden, zo kaatsen voorbijgangers de vragen terug zonder snelheid te minderen, „ze doen toch wel daar in Den Haag”.

„Politiek is niet onze sterkste kant”, verontschuldigt Mien Nijhuis (81) zich als ze op de naam van CDA-leider Sybrand Buma probeert te komen. Ze gaat voor het interview op haar rollator zitten. Het CDA-lidmaatschap deelt ze met haar man, Josef Nijhuis (80), opa en oma in een ‘echte kerkfamilie’. Lid zijn ze al 50 jaar, ooit nog van de Katholieke Volkspartij. De prestaties van Rutte III hebben ze niet gevolgd. „Ze redden zich wel in Den Haag.”

Stemmen inwoners alleen op het CDA om hun geloof? „Dat is het niet”, zegt Leo Stamsnieder (60). „De kerken zitten hier ook niet meer stampvol.” Het CDA-raadslid zet zijn fiets op slot tegen de Plus-supermarkt. „Het komt vooral omdat het CDA hier gemeentelijk erg zichtbaar is. En Pieter Omtzigt komt bijvoorbeeld naar deze regio om zijn beleid uit te leggen.”

Het CDA is van oudsher een partij die ook goed boert op het platteland. Juist voor boeren laat het CDA nu te weinig van zich horen, vindt Stamsnieder. „Neem het aangenomen wetsvoorstel dat asbest in 2025 van alle daken moet zijn. Dat heeft hier op het platteland gigantische gevolgen.”

Geestenaren die de politiek volgen, zijn onder de indruk van de CDA-bewindspersonen. Vooral van Wopke Hoekstra (Financiën). „Hij komt betrouwbaar en gedegen over”, zegt Anne Martens Biert (66). Buma vond ze „in het begin wat weifelend, maar hij is uitgesprokener geworden”. Buma liet afgelopen jaar vaak van zich horen als het ging om immigratie of een steviger integratiebeleid. Biert herkent zich daarin. „Mijn man is gepensioneerd huisarts en werkt in een azc. De problematiek is daar ingewikkelder dan mensen denken. Kansloze asielzoekers kunnen meer dan tien jaar procederen. Hun kinderen zijn de dupe. De overheid moet meer duidelijkheid scheppen.” Biert voelt zich er ongemakkelijk bij. „Tegelijk: wie ben ik om iemand weg te willen sturen?” Over het algemeen houdt het CDA zich goed staande in deze tijd die snel „globaler en sneller” wordt, zegt Biert. „In Geesteren hebben we dat soms niet in de gaten.” Hennie Linneman (73) vreest dat het CDA wordt afgestraft voor het regeren met „zakenpartij” VVD. „Dan krijg je zoiets als de dividendbelasting. Waarom gaat dat geld niet naar de gewone man?” Hij vertrouwt het CDA niet aan Rutte toe. „Die lacht wel, maar altijd net of hij zere tanden heeft.”