Zware aardbeving van zeker 6,4 treft Grieks eiland Zakynthos

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De gevolgen van de aardbeving zijn te zien in de haven van het eiland Zakynthos.
De gevolgen van de aardbeving zijn te zien in de haven van het eiland Zakynthos. Foto AP

Het westen van Griekenland is getroffen door een aardbeving met een kracht van ten minste 6,4 op de schaal van Richter. De beving vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag om 01.54 uur lokale tijd. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Het epicentrum lag in de Ionische Zee, op ongeveer 33 kilometer van het toeristeneiland Zakynthos, dat zo’n 40.000 inwoners telt. Het Griekse monitoringscentrum AUGD spreekt over een beving met de kracht van 6,4 op een diepte van 5 kilometer. Het Amerikaanse seismologisch instituut USGS schat de beving wat zwaarder in: een kracht van 6.8 en een diepte van 14 kilometer. Metingen van aardbevingen verschillen door de meetinstrumenten die de instituten tot hun beschikking hebben.

Vaker aardbevingen

Er is schade aan de grootste haven van het eiland en de brandweer heeft meldingen gekregen van vallende stenen. Ook is de elektriciteit uitgevallen in de grootste stad van het eiland. De scholen op Zakynthos blijven vrijdag gesloten. De beving zelf zou in Athene gevoeld zijn, 280 kilometer verderop. Op de beving volgden nog vijftien naschokken.

Zakynthos is vaker getroffen door aardbevingen. Er gelden strenge bouwvoorschriften op het eiland, waardoor de schade meestal beperkt meevalt. In 2015 trof een aardbeving van 6,1 het Griekse eiland Lefkas, met twee doden als gevolg. Ook op Kos vielen vorig jaar twee doden als gevolg van natuurgeweld.