Woningnood Huis ter Heide: militairen ondergebracht in hotels

Alle elf barakken zijn wegens veiligheidsrisico’s gesloten. Het defensiepersoneel is ondergebracht in nabijgelegen hotels.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Remko de Waal/ANP

Wegens slechte omstandigheden in een aantal barakken op een basis in Huis ter Heide zijn zo’n 150 militairen ondergebracht in nabijgelegen hotels. Dat bevestigt een woordvoerder van Defensie vrijdag tegen NRC na berichtgeving in het AD.

Alle elf legeringsgebouwen op het terrein Walaardt Sacré zijn op dit moment onbewoonbaar. Het gaat om zes gebouwen uit 1942, drie uit 1954 en drie uit 1991. De problemen zijn uiteenlopend en veelomvattend. Oud binnenwerk zoals tapijten en badkamertegels zijn “niet meer schoon te krijgen”, wat zorgt voor onhygiënische omstandigheden. Ook zijn er tekortkomingen wat betreft brandveiligheid.

“Als gebouwen niet voldoen aan de veiligheidseisen, dan hoort daar geen mens in te slapen. Dat is een verantwoordelijkheid die iedere werkgever heeft en die wij ook moeten nemen,” zegt een Defensie-woordvoerder tegen NRC.

Lees ook: Na jaren van bezuinigingen krijgt Defensie eindelijk weer geld Na onderwijs is het de tweede grootste investeringspost.

Sloopkogel

Zeven barakken zijn in dermate slechte staat dat ze niet meer kunnen worden gerenoveerd. Deze worden gesloopt. De overblijvende vier gebouwen worden gerenoveerd. Het is nog niet bekend hoe lang dat zal gaan duren. De nieuwe gebouwen moeten via openbare aanbesteding worden gefinancierd, dat proces duurt naar alle waarschijnlijkheid nog een aantal jaar.

Hoeveel het kost om de militairen in hotels te huisvesten kan Defensie niet zeggen, hierover zijn commerciële prijsafspraken met de hotels gemaakt. Wel zegt de woordvoering dat de militairen zo mogelijk bij nabijgelegen kazernes zullen worden ondergebracht, als hier ruimte voor komt.

De vakbond voor militair personeel (AFMP) had nog niet eerder van de ernst van het probleem in Walaardt Sacré gehoord, zegt Elze Mulder, sectorhoofd Landmacht. “We zijn blij dat het personeel nu op een fatsoenlijke manier tijdelijk wordt gehuisvest.” Mulder benadrukt dat het huisvestingsprobleem niet alleen op deze locatie speelt. “Het rijksvastgoed is bezig met een inhaalslag als het gaat om brandveiligheid. Dat is goed. Maar is het is jammer dat het nu pas gebeurt.”

Nu pas

Defensie stelt dat de plotselinge verhuizing van de militairen komt door de nieuwe financiële ruimte bij Defensie. “We hadden een aantal projecten op een afstotingslijst staan,” zegt de woordvoerder. Dit betekent dat de grond verkocht zou gaan worden en de gebouwen niet langer onderhouden zouden worden, om kosten te besparen. Nu er meer geld beschikbaar is, besloot Defensie het gebied toch te houden. Maar daardoor is dus grondige renovatie nodig.

De jarenlange bezuinigingen hebben voor een tal van misstanden gezorgd bij Defensie. Vorige maand bleek dat commando’s hun eigen winterkleding mee moesten nemen voor een aankomende NAVO-oefening in Noorwegen. Later werd alsnog warme kleding uitgedeeld.

Eerder deze maand is een meldpunt voor misstanden geopend, nadat uit onderzoek was gebleken dat de aanpak daarvan ontoerijkend was. Defensie hoopt dat het personeel problemen daar gaat melden, in plaats van de publiciteit te zoeken.