Weer twee verdachte pakketjes onderschept in Verenigde Staten

De geadresseerden waren senator Cory Booker en voormalig inlichtingenbaas James Clapper. De teller staat nu op twaalf pakketjes sinds woensdag.

Senator Cory Booker uit New Jersey begin deze maand na de stemming over opperrechter Brett Kavanaugh.
Senator Cory Booker uit New Jersey begin deze maand na de stemming over opperrechter Brett Kavanaugh. Foto Yuri Gripas/Reuters

De politie in Florida heeft een verdacht pakket onderschept dat was geadresseerd aan de Democratische senator Cory Booker uit New Jersey. Dat bevestigt de FBI. Voormalig hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper kreeg er vermoedelijk ook een.

Dat zet de teller van het aantal bezorgde pakketten voor Democratisch georiënteerde organisaties of individuen op twaalf. Het aan Booker geadresseerde pakketje was volgens de FBI “vergelijkbaar” met wat eerder deze week naar onder meer het New Yorkse hoofdkantoor van CNN, Bill en Hillary Clinton, Barack Obama, Robert de Niro, Joe Biden en George Soros gestuurd werd.

Op de avond van de dag dat een explosief pakket voor Hillary Clinton werd onderschept, scandeerde een uitgelaten menigte in Wisconsin alweer ‘Sluit haar op!’ – een evergreen op Republikeinse bijeenkomsten.

Criticasters Trump

Van een verdachte of motief voor het rondsturen van de brieven en pakketten is nog geen spoor. Gemene deler bij alle ontvangers: ze zijn kritisch op de Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering. Geen van de pakketjes is daadwerkelijk ontploft. Het pakket voor Booker werd tegengehouden in Royal Palm Beach. Bomexperts en veiligheidsanalisten zeggen tegen Reuters dat sommige van de pakketten poeder bevatten maar dat ze, afgaand op het ontwerp, eerder bedoeld zijn om angst te zaaien dan om daadwerkelijk te exploderen.

Twitter avatar FBI FBI The #FBI has confirmed an 11th package has been recovered in Florida, similar in appearance to the others, addressed to Sen. Cory Booker.

Dat de explosieve post voor Booker uitgerekend uit Florida komt, is vermoedelijk niet toevallig. Het onderzoek naar de pakketten focust zich op de zuidelijke staat, waar volgens persbureau Reuters donderdag een arrestatieteam en FBI-onderzoekers een postdistributiecentrum ten noordwesten van Miami binnenvielen. Volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Kirstjen Nielsen komen zeker meerdere pakketjes van oorsprong uit Florida. “Ik weet dat we de verzender of verzenders zullen vinden en dat we gaan ze berechten”, zei ze donderdag in een interview met Fox News.

Terrorisme

Clapper zei vrijdag tegen CNN, waar hij te zien is als analist, dat de reeks bompakketten “overduidelijk terroristische daden” zijn. Dat hij nu zelf doelwit is verbaast hem niet, zei Clapper. Het voor hem bedoelde pakket werd onderschept op een postkantoor in Manhattan, waar de politie mensen waarschuwt op afstand te blijven zolang het onderzoekt loopt.

In deze Amerikaanse plaatsen of steden zijn sinds woensdag bompakketjes onderschept. Beweeg uw muis naar het rode bolletje om te zien wie de geadresseerde was.