Vrijheid van denken

Sacharovprijs voor criticus van Krim-annexatie Sentsov

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken gaat dit jaar naar de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov, die vastzit in een Siberisch strafkamp na zijn kritiek op de Russische annexatie van de Krim.

De Sacharovprijs wordt sinds 1988 elk jaar uitgereikt door het Europees Parlement aan mensen die veel hebben betekend voor de democratie, handhaving van de rechtsstaat of de fundamentele vrijheden van de mens. „Door hem de Sacharovprijs toe te kennen, betuigt het Europees Parlement solidariteit met hem en zijn zaak”, aldus een verklaring van het parlement. „We vragen Rusland om hem onmiddellijk vrij te laten. Zijn strijd herinnert ons eraan dat het onze plicht is mensenrechten overal ter wereld en onder alle omstandigheden te verdedigen.” Sentsov werd in 2015 in een ‘showproces’ voor een militaire rechtbank veroordeeld tot twintig jaar cel voor het plannen van aanslagen. Dit voorjaar kwam hij veel in het nieuws omdat hij in hongerstaking ging. Hij eiste, tevergeefs, zijn eigen vrijlating en die van 64 andere politieke gevangenen.

Mandela was de eerste winnaar van de Sacharovprijs. Vorig jaar ging de Europese prijs naar de Venezolaanse oppositie, het parlement van het land en de honderden politieke gevangenen die daar vastzitten. (NRC)