Opinie

Vreemdelingen

Marcel van Roosmalen

Er streken vier vreemdelingen met zwier neer in de enige lunchroom van het dorp. Twee wandelvrouwen, ze waren op weg naar het dorp Graft, met hun mannen die ze op hun tocht door het land achtervolgden in een witte Tesla. Golftassen in de achterbak.

Een van de mannen, roze polo over de schouders: „Twee latte macchiato, een espresso en een thee.”

De ober: „Twee koffie met melk?”

Schitterend misverstand.

Ik zat bij het raam met uitzicht op de Blokker en werd ongevraagd bij het gesprek betrokken. De rust, wat woonde ik hier heerlijk.

Het beeld dat stadse mensen hebben van een dorp is toch dat van een kerk, een kroeg, een boek bij het haardvuur en een berg goedmoedigheid. Helaas is het grootste deel van Nederland wat rauwer dan Bloemendaal, Bergen, Rozendaal en Eersel, maar dat valt nog niet makkelijk uit te leggen.

De waarheid dat het hier steeds meer het afvoerputje van Amsterdam en Zaandam is en dat de meerderheid makkelijke oplossingen voor moeilijke problemen prefereert boven een discussie wordt vaak als denigrerende praat afgedaan. Pas als je zegt hoe groot Zwarte Piet hier is kantelt de mening.

Gelukkig werd ik geholpen door de ober, die vertelde over de jaarlijkse zwartepietendag, een week voor Sinterklaas in het dorpshart, en hoe er in de ondernemingsvereniging was gereageerd op zijn suggestie om er een heel klein, desnoods minderjarig, roetpietje tussen te gooien. Hij had zijn keutel onder groepsdwang snel ingetrokken.

‘Maar wel een heerlijke dorpsschool”, zei een van de vrouwen, op grond van één keer langslopen. Ik zei dat ik ernaast woon, dat we er waren gaan kijken namens de oudste dochter, dat het gebouw te klein is voor het aantal leerlingen, dat ze onder het landelijk gemiddelde scoren bij de Citotoets en dat dit volgens de schoolleiding ligt aan een taalachterstand in de Zaanstreek.

Ook onder de docenten.

En dat de ouderraad tradities als Sint en Kerst belangrijker vindt dan leesbevordering, geen vrolijker aanblik dan zingende schoolkinderen.

Ze begonnen nu plaatsnamen in de buurt op te noemen.

Ik zei dat er in Oost-Knollendam rondom de discussie over de huisvesting van vluchtelingen nog een aanslag was geweest op de twee auto’s van de lijsttrekker van GroenLinks en dat er in Purmerend laatst een cabaretier was opgesloten in een parkeergarage omdat zijn voorstelling volgens de beheerder te lang had geduurd.

Over Graft wist ik niets.

Zelf kwamen ze uit een luxe serviceflat in Scheveningen, de boulevard daar werd steeds breder en mooier en bij de jaarlijkse kerstboomverbranding op het strand keken ze gewoon de andere kant op.

Ik nam me voor dat ook te gaan doen.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.