Vorig jaar 199 debuterende miljardairs wereldwijd – vooral Chinezen slaan slag

Het vermogen van miljardairs steeg vorig jaar opnieuw. Wereldwijd groeide hun rijkdom met 19 procent, naar een record van bijna negen biljoen dollar.

Winkelende mensen bij de Dior-winkel in Shanghai.
Winkelende mensen bij de Dior-winkel in Shanghai. Foto Qilai Shen/Bloomberg

China telt twee nieuwe miljardairs per week. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Billionaires Insights 2018 van de Zwitserse bank UBS en consultancybureau PwC naar het vermogen van miljards. Wereldwijd waren er vorig jaar 2.158 miljardairs. Hun vermogen groeide met negentien procent, naar het recordbedrag van bijna negen biljoen dollar.

Lees ook: Kloof arm en rijk blijft gelijk in Europa

Van de 199 nieuwe miljardairs in 2017, kwamen er 89 uit China. Een kwart van hen doorbrak de grens van een miljard dollar dankzij de productie van goederen. Slechts één debuterende miljardair uit China verdiende zijn geld in de financiële markten. In 2005 telde China nog slechts acht miljardairs, in de jaren daarvoor waren het er nul. Vorig jaar waren er 373 Chinese miljardairs, bijna eenvijfde van het wereldtotaal. UBS en PwC verwachten dat de Chinese groei ook volgend jaar zal doorzetten. “Dit is slechts het begin”, laat Josel Stadler van de UBS bank in een reactie weten.

De nieuwe generatie

De rijkste Chinezen moeten het niet hebben van familie-erfenissen. Van de Chinese miljardairs is 97 procent self-made. Ravi Raju, hoofd van de Aziatische tak bij UBS voor klanten met hoge vermogens, schrijft de stijging van Chinese miljardairs in het onderzoek toe aan hun flexibiliteit:

“Aziatische miljardairs zijn jong en vastberaden. Ze bouwen hun bedrijven continu om, ontwikkelen nieuwe bedrijfsmodellen en schakelen snel over naar nieuwe sectoren.”

Het onderzoek voorziet een grote verschuiving voor de toekomst. Eenderde van de miljardairs is ouder dan zeventig jaar. Die groep bezit 40 procent van het wereldwijde vermogen. Hun vermogen zal in de komende twintig jaar dalen door erfenissen en liefdadigheid, schrijven de onderzoekers.